Όπως έχει προγραμματιστεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που συνέταξαν οι θεσμοί το προηγούμενο διάστημα κατά την επίσκεψή τους εδώ και ήλθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα. Πάντως η έκθεση που περιλαμβάνει κάποιες πάγιες συστάσεις δεν συνδέεται με απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Κρίσιμη για τις εκταμιεύσεις των ποσών για τα μέτρα χρέους είναι η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο, είναι προφανείς ότι στο φόντο των πρόσφατων του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της εκατέρωθεν υποσχεσιολογίας οι θεσμοί θα θέλουν να στείλουν μία μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση.
Και ποιο είναι αυτό; Η πιστή τήρηση του προγράμματος και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων κάτι που ο όμορος του Κ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Κλ. Ρένγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν, «καρφώνοντας» την μέχρι σήμερα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (λόγω των εξαγγελιών της).
Πάντων οι θεσμοί προσβλέπουν στην 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα και να ολοκληρώσουν τη σχετική έκθεσή τους στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξ αποστάσεως, με εξαίρεση πιθανές πρώτες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist.
Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο ομόλογός του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.
Εν όψει, πάντως, κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζει εγκύκλιο με οδηγίες για τους στόχους των εσόδων και τα όρια δαπανών του επόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 Αυγούστου του 2019 για να στείλουν τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr