Έτσι, την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, θα συνεδριάσει το Euroworking Group - EWG εν όψει του Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Λόγω της συγκυρίας της μεταμνημονιακής πορείας η Ελλάδα δε θα μπει στην ατζέντα καθώς υπάρχει πολιτικό κενό και εν αναμονή του νέου υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι στις συνεδριάσεις αυτές θα παραστούν υπηρεσιακοί παράγοντες μάλλον από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) οπότε και η παρουσία τους θα είναι τυπική.
Τη σκυτάλη θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που ουσιαστικά από το φθινόπωρο θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για τη δημοσιονομική πορεία αλλά και για το τι θέλει να κάνει. Πιο συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου συνέρχεται το Eurogroup ενώ θα έχει προηγηθεί η παρουσία στη ΔΕΘ της νέας κυβέρνησης οπότε και θα έχει δοθεί το πρώτο στίγμα προθέσεων.
Έτσι, το φθινόπωρο ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει στοιχεία για το αν υπάρχουν υπερβάσεις στόχων ή τήρηση σε τροχιά της πορείας (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) που οδηγεί άλλωστε και στην επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι και πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών οι θεσμοί είχαν ενστάσεις για το πακέτο μέτρων και τις 120 δόσεις και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυρίως από μη φιλικές στη σημερινή κυβέρνηση δυνάμεις των Βρυξελλών (ESM Κλ. Ρέγκλινγκ) η απόκλιση λόγω μέτρων μπορεί να είναι από 4,4 έως 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020, δηλαδή κενό 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ ή από 2,1 έως 2,6 δισ. ευρώ και για το 2020 από 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ ή από 2,3 έως 2,9 δισ. ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα θα μετρηθούν το φθινόπωρο αφού θα έχει αποτιμηθεί και η πορεία του τουρισμού που είναι και ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας. Ωστόσο, η εικόνα Μαΐου και Ιουνίου δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr