Μία υπόθεση η οποία συνεχίζει να συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας, τρεις μήνες μετά την «καυτή» αποκάλυψη. Μία υπόθεση η οποία έχει συσχετισθεί με την παραίτηση ενός κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης. Μία υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει την εισαγγελική έρευνα με απρόβλεπτες προεκτάσεις... Αλλά και μία υπόθεση η οποία έχει «στριμώξει» όσο ποτέ άλλοτε την κορυφαία διεθνώς στις εκδόσεις ομολόγων αμερικανική τράπεζα JP Morgan.
Γι' αυτή ακριβώς την υπόθεση, δίνει το χρονικό στίγμα της «σεισμικής ακολουθίας» των γεγονότων σήμερα ο «R», κωδικοποιώντας τα κυριότερα σημεία από πότε που ξεκίνησε η ιστορία των ομολόγων.
Πότε εμφανίστηκε ο κ. Πρινιωτάκης
Το χρονικό των γεγονότων ξεκινά από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο κ. Θ. Πρινιωτάκης Δ.Σ. της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ μεσολάβησε για την πώληση ομολόγων με ειδικούς όρους σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 2006 ο κ. Πρινιωτάκης απέστειλε πρόταση προς το ΔΣ του ΤΕΑΔΥ η οποία είχε ως θέμα την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του Ταμείου μακροπρόθεσμης διάρκειας σε άλλα ίσης αξίας μεσοπρόθεσμης διάρκειας για καλύτερη απόδοση λόγω ανόδου των επιτοκίων παγκοσμίως.
Στις 27 Ιουλίου 2006 εισάγεται στο ΔΣ του ΤΕΑΔΥ θέμα με τίτλο ενημέρωση του ΔΣ σχετικά με την πώληση και αγορά ομολόγων σύμφωνα με την πρόταση της χρηματιστηριακής εταιρείας με την επισήμανση «σε τιμές κάτω του αρτίου» (δηλαδή των 100 μονάδων).
Την ίδια ημέρα το Ταμείο, σε εκτέλεση της απόφασης του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ, δίνει εντολή στην Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ να προβεί μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006 στην πώληση και αγορά ομολόγων. Μεταξύ αυτών είναι και η αγορά ομολόγου 5ετούς διάρκειας (λήξης 2011) ονομαστικής αξίας 70 εκατ. ευρώ σε τιμή μονάδος 106,75 (δηλαδή άνω του αρτίου).Οι αγοραπωλησίες ομολόγων από την Ακρόπολις για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ έγιναν την ίδια ημέρα (4/8/2006).
Η τιμή αγοράς του ομολόγου (106,75)δεν ήταν μέσα στο εύρος των τιμών που διαμορφώθηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με αποτέλεσμα το Ταμείο να πληρώσει επιπλέον ποσό.
Συμφωνία JPMorgan - Γενικό Λογιστήριο για την έκδοση του ομολόγου
Αρχές Φεβρουαρίου 2007, η JPMorgan μέσω του στελέχους της κ. Χάρη Αδαμόπουλου έρχεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα με το Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Κουρή και προτείνει μια φαινομενικά συμφέρουσα συναλλαγή, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί στην έκδοση ομολόγων ειδικών όρων 12ετούς διάρκειας. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στις 06/02/07 με ημερομηνία έκδοσης την 22/02/07.
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι ειδικοί αποτελεί πάγια τακτική, ξένες αλλά και ελληνικές τράπεζες, να προτείνουν στο Γενικό Λογιστήριο την έκδοση δομημένων ομολόγων με ελκυστικούς για το Δημόσιο όρους, έχοντας εξασφαλίσει όμως πρώτα τους τελικούς αγοραστές.
Στην περίπτωση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ η ανάδοχος τράπεζα JP Morgan είχε εξασφαλίσει μέσω της Ακρόπολις τους αγοραστές του τίτλου που ήταν τέσσερα ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ ΤΣΕΥΠ), προτείονοντας έτσι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την έκδοση των δομημένων ομολόγων.
Αφού δόθηκε η παραγγελία στην JP Morgan, ο διεθνής οίκος «έστησε» τον τίτλο. Πρόκειται για ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου, που η απόδοσή του συνδέεται με την πορεία των επιτοκίων. Για να δημιουργήσει τον τίτλο η JP Morgan έφτιαξε ένα swap. To swap είναι ένα στοίχημα για την πορεία των επιτοκίων, το οποίο «στήνει» η τράπεζα και ποντάρει ο επενδυτής. Αν ο επενδυτής προβλέψει σωστά την πορεία των επιτοκίων, τότε οι απόδοσή του μεγιστοποιείται, σε αντίθετη περίπτωση η απόδοσή του εξανεμίζεται. Όταν λοιπόν τα Ταμεία αποδέχθηκαν το στοίχημα, η τράπεζα εξάσκησε το swap και είχε έσοδα. Αυτό έκανε η JP Morgan. Υπολογίζεται ότι τα έσοδά της από την πράξη αυτή ήταν περί το 12% ή περί τα 31 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια η JP Morgan πούλησε τον τίτλο στη North As
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr