Επιπλέον, ειδικά μέσα από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έγινε προσπάθεια να αποδομηθεί η αφήγηση της ΝΔ για λιγότερους φόρους με το επιχείρημα ότι η «άκριτη» μείωση οδηγεί σε εύνοια των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των ΜμΕ, αλλά και να τονιστεί ότι η βελτίωση των όρων ζωής των νέων (αυξήσεις στον κατώτατο που όμως συναντά αντιδράσεις) και οι σταδιακές μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι εμβληματικά μέτρα υπέρ μεγάλων κοινωνικά ομάδων.
Οι δράσεις
Αναλυτικά όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «στους 9 – 10 μήνες που η χώρα βγήκε από το μνημόνιο η κυβέρνηση
- Μείωσε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
- Έφερε τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
- επέφερε μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που τώρα είναι 6%
- Προχώρησε σε σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% στο 25%, 1% κατ έτος, αρχίζοντας από φέτος [ενν.2019] προχωρώντας παράλληλα σε διασταυρώσεις με τραπεζικά στοιχεία για την πληρωμή φόρων.»
Οι υποσχέσεις
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος η δέσμευση της Ν.Δ. να μειώσει το φόρο των επιχειρήσεων από 28% στο 20% θα επιφέρει δημοσιονομικό κενό 1 δισ [ενν. ανά έτος], που κυρίως, όπως τόνισε παραβάλλοντας το παράδειγμα Τραμπ στις ΗΠΑ, θα ωφελήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα όπως είπε η κυβέρνηση:
- Σχεδιάζει μετά από το 2009 και για το 2020 και για το 2021 και για το 2022 ένα πακέτο που είναι ισορροπημένο με μέτρα που θα επηρεάσουν τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου στα 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις.
- Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%. (που ήταν ψηφισμένο αλλά πρέπει και πάλι να μπει στην ατζέντα λόγω της τροπολογίας για το αφορολόγητο)
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα. Όπως μάλιστα είπε ο κ. Τσακαλώτος οιαλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, οδηγούν σε πλήρη απαλλαγή το 92% των φυσικών προσώπων, μετριάζοντας την απώλεια εσόδων σε σχέση με την πρόταση της Ν.Δ. κατά μισό δισ.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. (που ήταν ψηφισμένο αλλά πρέπει και πάλι να μπει στην ατζέντα λόγω της τροπολογίας για το αφορολόγητο)
Επίσης υπογράμμισε ότι η μείωση προκαταβολής φόρου και οι αποσβέσεις για τις επιχειρήσεις είναι μια μορφή ρευστότητας τονίζοντας ότι «παίρνουν χρήματα όσοι κάνουν επενδύσεις.»
Ο αντίλογος
Στον αντίποδα πάντως στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι παραμένουν στην κυβέρνηση σε τροχιά πίεσης των μεσαίων εισοδημάτων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά για εισοδήματα από 30 - 40.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές παραμένουν υψηλοί.
Επίσης η αναφορά για αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021χωρίς τεκμηρίωση από την πορεία της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις μικρές ειδικά επιχειρήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr