«Δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα για την Ελλάδα και την οικονομία, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν».
Αυτό ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε σήμερα για την 90ή επέτειο της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία γιόρτασε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης. Παράλληλα και στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκε η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οικονομική ζωή της χώρας τιμώντας τον διοικητή της που, όπως ανέφερε ο πρύτανης Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρρας: «Έτυχε ο κλήρος κ. διοικητά, να αναλάβετε το ρόλο της διοίκησης σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όμως φρονώ ότι το κάνατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται».
Όπως δήλωσε, ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τον ίδιο είναι πολύ μεγάλη τιμή τόσο ο εορτασμός των 90 χρόνων αλλά και η βράβευση της ΤτΕ να γίνεται, ιδιαίτερα στο νομό που γεννήθηκε η μητέρα του. «Γίνεται στα πλαίσια μάλιστα, ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου από τα πιο πλούσια συνέδρια σε περιεχόμενο και καλύπτουμε με τις ομιλίες και παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες όλο το φάσμα των οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν. Συνάδελφοι κεντρικοί τραπεζίτες συζητάμε και μιλάμε για την νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και πως διαχειριστήκαμε την κρίση και ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε για το μέλλον. Όλα αυτά με κάνουν ευτυχή, υπερήφανο που με τίμησε το πανεπιστήμιο της Κρήτης με το συγκεκριμένο βραβείο και στο πρόσωπό μου τίμησε την τράπεζα της Ελλάδος και τη συμβολή της στην οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία 90 χρόνια».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως από τότε που δημιουργήθηκε το οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά όπως υπήρξαν και δύσκολες εποχές: «Για να στήσουμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο υπήρξαν και δυσκολίες αλλά ήτανε όμορφες εποχές με καλές συνεργασίες». Μάλιστα ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος πρόεδρος του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης ανέφερε πως: «Σήμερα γνωρίζουμε τον κ. Στουρνάρα με την ιδιότητα του διοικητή όμως για μας τους παλιούς, τον θυμόμαστε ως ένα συνάδελφο που ερχόταν να μας βοηθήσει για τη στελέχωση των τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Σήμερα ακούγεται κάτι εύκολο αλλά τότε, το να έρχονται συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για να αποκτηθεί ο πρώτος πυρήνας του οικονομικού τμήματος, ήταν κάτι πολύ δύσκολο και για αυτό όλοι εμείς ευχαριστούμε τον Γιάννη Στουρνάρα».
«Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες»
Σχετικά με τη σημερινή οικονομική περίοδο που περνάμε τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Έχουμε ξεπεράσει ως χώρα τις δυσκολίες του 2009-2010 με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και κατάσταση να έχει ακόμη προκλήσεις. Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις προκλήσεις, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, κάτω από το στόχο μας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμα αδύναμη παρά το ότι το 2018 αλλά και το 2017 δεν πήγε άσχημα. Η ευρωζώνη συνεχίζει να κινείται παρά τα σύννεφα που υπάρχουν στον ορίζοντα και οι νομισματικές αρχές της είναι σε επιφυλακή».
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στο συνέδριο ανέφερε μεταξύ άλλων, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ισορροπία και ενοποίηση της ευρωζώνης. «Το πείραμα της δημιουργίας του κοινού νομίσματος είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα και παρά την κρίση απόφευχθηκαν τα χειρότερα και σήμερα είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν χειρότερα, χειρότερες καταστάσεις για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, σε όσα έχουν επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα. Φυσικά υπάρχουν ατέλειες, χρειάζονται βήματα, χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης και στο ερώτημα γιατί κυριαρχεί το δολάριο στις Διεθνείς αγορές με το ευρώ να μην έχει κερδίσει τον ρόλο του η απάντηση είναι, διότι η ευρωζώνη δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα βήματα που χρειάζονται για να αποκτήσει μία νέα αγορά ομολόγων, μία ενιαία τραπεζική αγορά. Για παράδειγμα ακόμα δεν έχουμε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, ένα βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα».
Σε ότι αφορά στην παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι: «Τα δύσκολα έχουν περάσει, δεν υπάρχουν πλέον οι κίνδυνοι που υπήρχαν παλαιότερα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας παρά το ότι η κρίση έχει αφήσει μία βαριά κληρονομιά που εκφράζεται στο υψηλό δημόσιο χρέος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών τα οποία χρειάζονται ειδικό χειρισμό για να μειωθούν». Όπως πρόσθεσε, «Η κρίση επίσης έχει αφήσει μία κληρονομιά υπό την έννοια της υψηλής ανεργίας παρά το ότι έχει μειωθεί και έχουμε αποκτήσει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η κρίση στοίχησε στη χώρα μας μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 25% με αποτελέσματα στο επίπεδο ευημερίας του κόσμου. Έχουμε βέβαια πάρει και τα μαθήματά μας όπως, ότι ποτέ δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό».
Εκλογές και οικονομία
Ο κ. Στουρνάρας υπερασπίζεται πως από δω και στο εξής, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία μιας και: «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε πιο ομαλές συνθήκες». Εξήγησε μάλιστα πως η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας πρέπει να είναι πειθαρχημένη. «Πειθαρχημένη, ώστε να είμαστε μέλος ενός συστήματος χωρών που μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα. Για να είσαι μέλος πρέπει να ακολουθήσεις και τους κανόνες του κοινού νομίσματος και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα υπέστη αυτό που υπέστη, είναι διότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν ακολουθούσαμε τους κανόνες αυτούς. Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε και να μην επιστρέψουμε ποτέ σε πολιτικές τέτοιου είδους. Τώρα από εκεί και πέρα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα ρόλο για τη νομισματική σταθερότητα, για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και μέσω των ερευνητικών τμημάτων τους που επεξεργάζονται προβλήματα των οικονομιών, ο εκάστοτε διοικητής έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει, να εξετάσει τις προτάσεις και λύσεις που οι ερευνητές της τράπεζας επεξεργάζονται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr