Παράλληλα, από ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» θα περνούν τα έσοδα, οι αγορές, οι δαπάνες, τα τιμολόγια των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα άμεσα θα «συλλαμβάνονται» και οι επιτηδευματίες που «ξεχνούν» να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών.
Παρουσιάζοντας το νέο υποσύστημα για την τεχνολογική υποστήριξη των φορολογικών ελέγχων, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι πρόκειται για ένα ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η ΓΓΠΣ για τη διασταύρωση στοιχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών.
Μέσω αυτού του νέου υποσυστήματος, σύμφωνα με τον υφυπουργό φέρνει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο εργασίας των ελεγκτικών υπηρεσιών, καθώς επιτυγχάνεται:
● Μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση δηλαδή τηςαλληλογραφίας μεταξύ ελεγκτικών οργάνων και ΓΓΠΣ για τη λήψη και την αξιοποίηση στοιχείων από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών (αιτήσεις, υπογραφές, ταχυδρομεία, κλπ).
● ’μεση ενημέρωση του ελεγκτή:
α) με οn- line πρόσβαση ο ελεγκτής, θα έχει όλα τα στοιχεία των καταστάσεων στον Η/Υ, χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ
β) θα εκτελεί άμεσα διασταυρώσεις όλων των συναλλασσόμενων με την ελεγχόμενη επιχείρηση
γ) θα στοχεύει τον έλεγχο σε σημεία που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον,και
δ) θα εντοπίζει άμεσα τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, προστατεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
● ’μεση αναζήτηση:
α) εάν ένας επιτηδευματίας έχει υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών προμηθευτών για μια ή περισσότερες χρήσεις (η πληροφορία θαεμφανίζεται στην οθόνη)
β) εάν ένας επιτηδευματίας δηλώνεται σε συγκεκριμένη κατάσταση ενός άλλου επιτηδευματία
γ) τι έχει δηλώσει η επιχείρηση για κάθε πελάτη και προμηθευτή της (θα εμφανίζονταιστην οθόνη το σύνολο των συναλλαγών για ένα πελάτη ή προμηθευτή)
δ) εμφάνιση στην οθόνη όλων των στοιχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων που υπέβαλε ο επιτηδευματίας.
● ’μεσος εντοπισμός:
α) εντοπισμός μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων όλων των επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές
β) εντοπισμός απόκρυψης εσόδων αγορών- δαπανών,και τέλος
γ) εντοπισμός επιχειρήσεων με πλαστά εικονικά φορολογικά στοιχεία (πχ γνωρίζω τον εκδότη εντοπίζω άμεσα τους λήπτες).
Το νέο αυτό λογισμικό (υποσύστημα) της ΓΓΠΣ είναι απολύτως ελεγχόμενο, διασφαλίζοντας τα φορολογικά δεδομένα:
●κάθε χρήστης θα παραλαμβάνει μοναδικό κωδικό πρόσβασης από τη ΓΓΠΣ.
● κατά την εισαγωγή του χρήστη στο σύστημα θα δημιουργείται ειδικό αρχείο, που θα καταγράφει τις κινήσεις του.
● η πρόσβαση στα στοιχεία θα είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρχει εντολή ελέγχου, και
● δυνατότητα διαχείρισης της πληροφορίας για τα πλαστά και εικονικά στοιχεία, θα παρέχεται μόνο σε χρήστες με υψηλό επίπεδο διαβάθμισης.
Στα 17 δισ. ευρώ το φέσι από τα ληξιπρόθεσμα
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το R είχε μεταδώσει για νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε επιτηδευματίες και ληξιπρόθεσμα χρέη.
Ελεγκτικό «ράλι» στα ληξιπρόθεσμα χρέη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφού το «φέσι» από την εν λόγω κατηγορία οφειλών ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 17 δις. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μόνο 10.000 φορολογούμενοι επί συνόλου 640.000 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 15,5 δις. ευρώ!
Στο πλαίσιο αυτό και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε αυστηρές οδηγίες στους Εφόρους να εντείνουν τις προσπάθειες τους στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός το οποίο από την άλλη πλευρά θα επιφέρει ανάλογη τόνωση και στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ισχυροποιηθεί ο ρυθμός παραγωγής ειδοποιητηρίων από τα ειδικά γραφεία ληξιπροθέσμων χρεώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr