Αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη ωστόσο αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν και το ενδεχόμενο σπέκουλας από τυχόν διαρροές κτλ. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι θεσμοί δεν αναμένεται να αποστούν από τη βασική αρχή της πιστής τήρησης των δεσμεύσεων σε κάθε επίσημη δήλωση, ακόμη κι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι πέρα από την έκθεση είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου, θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) όπου πάντα υπάρχει μια «πρόγευση» και καθορίζονται τα μηνύματα και τα «ραβασάκια» που αποστέλλονται στην Αθήνα. Κεντρικό θέμα ήταν προγραμματισμένο να είναι το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων και των παροχών αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και το 2020.
Η Αθήνα που πιθανόν λόγω προεκλογικής περιόδου θα εκπροσωπηθεί από τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη εκτιμά ότι οι όποιες φωνές στις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 0,5% το 2019 (800 εκ) και 1% το 2020 από τις παροχές δεν ευσταθούν, καθώς τα μέτρα πατούν σε «γερή δημοσιονομική βάση» και είναι κοστολογημένα. Όπως αναφέρεται από το υπ. Οικονομικών οι εξαγγελίες και τα ήδη δρομολογημένα μέτρα βασίζονται στο υπερπλεόνασμα του 2019 (0,6% του ΑΕΠ ή 1,14 δισ. ευρώ).
Προβληματισμός στην αγορά – Απόνερα σε ΑΕΠ και πλεόνασμα
Πάντως πέρα από τις όποιες προβλέψεις η εικόνα της αγοράς (λιανεμπόριο, τουρισμός) δεν είναι ιδιαίτερα θετική το Μάιο. Οι εκλογές και το κλίμα φαίνεται να επηρεάζουν τη ζήτηση ενώ ο τουρισμός φαίνεται να «φουλάρει» του μήνες αιχμής κι όχι στην αρχή της σεζόν. Στο φόντο αυτό οι θεσμοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά δεδομένα και την πορεία του ΑΕΠ στο φόντο βέβαια και των θετικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Οριστικές αποφάσεις πάντως θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση με την οποία θα υπάρξει και η σχετική επικοινωνία μετά το πέρας των εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2019 κάτι που θα επηρεάσει και τις προβολές έτους. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει χαμηλώσει τον πήχη κατά 0,2% πηγαίνοντάς τον στο 2,3%. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ προβλέπουν ανάπτυξη χαμηλότερα στο 1,9% για φέτος, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομική θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 2,4%.
Η πορεία ανάπτυξης επηρεάζει και τα έσοδα βέβαια ενώ άλλος ένας καταλύτης για το δημόσιο ταμείο είναι μια πιθανή χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών. Βέβαια η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και με δεδομένο πλάνο ελέγχων κτλ, οπότε δε φαίνεται εν όψει εκλογών να τη «χαρίζει».
Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι για εισπράξεις 51 δισ. ευρώ φέτος από φόρους. Ήδη πάντως το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,46 δισ. ευρώ χωρίς ακόμη να έχει καταγραφεί το αποτύπωμα από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr