«Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, είναι θετικές για τις τράπεζες, καθώς παρέχεται ένας πιο αποτελεσματικός μηχανισμός για τη διαχείριση των πιο προβληματικών μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), περιορίζοντας τις στρατηγικές στάσεις πληρωμών και οδηγώντας, δυνητικά, σε μια πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών», επισημαίνει η Fitch και προσθέτει ότι «ο πλήρης αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και το πώς θα χρησιμοποιηθεί το νέο πλαίσιο».
«Η μεταρρύθμιση ενισχύει την άποψή μας ότι θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα σε περαιτέρω μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με στήριγμα και τα μέτρα πολιτικής, καθώς και τις προσπάθειες των τραπεζών να εκπληρώσουν τους στόχους που υπαγορεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός(SSM). Δεν είναι όμως σαφές εάν οι τράπεζες θα επιδιώξουν πιο επιθετικά κατασχέσεις, ειδικά μεταξύ των δανειοληπτών πουν δεν προστατεύονται από το νόμο. Εάν οι τράπεζες θεωρηθεί ότι είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου στην αποκατάσταση πειθαρχίας στις πληρωμές», αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της.
Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έλαβε έγκριση στα τέλη Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να υπαχθεί στο νέο πλαίσιο, έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες - ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ.) και να ρυθμίσει τις οφειλές του διασώζοντας την πρώτη κατοικία του. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληροί αθροιστικά τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr