Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια μακρά επεξεργασία εν όψει ανακοινώσεων, που αναμένονται μετά το Πάσχα όπως έχει ήδη επισημάνει το Reporter.gr. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται εναλλακτικά μια δέσμη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, όπως ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ σε σειρά αγαθών, μείωση του βασικού συντελεστή 24%, μετατάξεις από το βασικό στο μειωμένη συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% ή και παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι η επαναφορά έκπτωσης φόρου για εφάπαξ καταβολή των βεβαιούμενων ποσών. Σημειώνεται ότι μέχρι και το 2015 υπήρχε σχετική πρόβλεψη για τους καλοπληρωτές με μια μείωση του καταβαλόμενου ποσού κατά 1,5%. Ταυτόχρονα εξετάζεται κι ένα πακέτο εφάπαξ μέτρων όπως η καταβολής ενός νέου επιδόματος εν όψει Πάσχα. Κάτι για το οποίο είχε μιλήσει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αλλά είχε «μαζευτεί» με διαρροές από το υπ. Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το μεγάλο υπερπλεόνασμα δημιουργεί μια βάση για την εν λόγω κίνηση λήψης νέων μέτρων ωστόσο το υπ. Οικονομικών είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις όποιες αναφορές του και κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Πέρα από τους πολιτικούς λόγους για κάτι τέτοιο πρωτεύον για το υπ. Οικονομικών είναι να εξεταστεί μέσα από μια νέα ισορροπία η λήψη μόνιμων μέτρων. Δηλαδή να φανεί για ποιο λόγο κάθε χρόνο δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ύψος ύψους των πλεονασμάτων, να εκτιμηθούν τα σημεία που αποδίδουν σταθερά στα έσοδα αλλά και να γίνουν παρεμβάσεις σε μέτρα παροχών.
Σε αυτό το πλαίσιο πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ φέτος αλλά μετά την εκρηκτική περυσινή επίδοση, θα αναθεωρηθεί προς το πάνω δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.
Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr