Αφετηρία για την πορεία αυτή, είναι οι ανακοινώσεις της Eurostat που αναμένονται τα στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος. Πιο συγκεκριμένα θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, που εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον στο 3,9%. Επίσης τις επόμενες ημέρες επίκειται η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s που ακολουθεί μα σειρά άλλων ανακοινώσεων μεγάλων οίκων για το αξιόχρεο της χώρας.
Παράλληλη πορεία υπάρχει και στο τραπεζικό μέτωπο, που επηρεάζει καταλυτικά την ψυχολογία των επενδυτών. Εκεί καταγράφεται μια θετική αποδοχή στις αγορές των κινήσεων για διαχείριση των κόκκινων δανείων (σχέδια ΤΧΣ, ΤτΕ, και κινήσεις απόσπασης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων), που τροφοδοτεί επενδυτικό ενδιαφέρον σε αξιόγραφα των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ομολόγων, που καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις για όσους τα εμπιστεύτηκαν εσχάτως.
Επιπλέον αναμένεται στις αρχές Μάη η εκταμίευση της δόσης των 970 εκ. ευρώ μετά και τις αποφάσεις του Eurοgroup του Βουκουρεστίου, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στον ESM και επισήμως το αίτημα πρόωρης προεξόφλησης 3,7 δισ. ευρώ από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, που αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. όταν ολοκληρωθεί προς το τέλος Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε από τις 15 Απριλίου η διαδικασία επιμήκυνσης των δανείων του EFSF η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Επίσης ένα άλλο μέτρο για την αλλαγή προφίλ του χρέους αφορά μια απόφαση του Eurogroup του Απριλίου για κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των δανείων αυτών του EFSF.
Στο υπόστρωμα αυτό ετοιμάζεται η επόμενη κίνηση έκδοσης ομολόγων μέσα στον Μάιο ή το αργότερο αρχές Ιουνίου σε μια συγκυρία που το κλίμα τροφοδοτεί την πτώση των επιτοκίων τους. Σημειώνεται ότι ο ο ΟΔΔΗΧ με το νέο αυτό ομόλογο αναμένεται να καλύψει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου τον ετήσιο στόχο άντλησης χρημάτων από τις αγορές καθώς από τα 7 δις ευρώ, όπου είχε μπει ο πήχης, ήδη έχουν αντληθεί τα 5 δισ. ευρώ.
Στα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος εξετάζεται το ενδεχόμενο τριετούς ομολόγου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια άλλη επιλογή για 5ετίες, 7ετές ή και δεκαετές. Άλλωστε θα πρέπει με την συχνή εμφάνιση στις αγορές η χώρα και τα πολλαπλά «προϊόντα», να διαμορφώσει «πιάτσα» για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και μια καμπύλη που θα επιτρέπει την αξιολόγηση των αποδόσεων των χρεογράφων της. Ήδη η συγκυρία είναι θετική και μένει στο οικονομικό επιτελείο να εκτιμήσει το πότε και το πώς των εκδόσεων που κύριο στόχο θα έχουν τη διαμόρφωση «κλίματος» ανάμεσα στους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα cash buffer που αγγίζει τα 49 δις που επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να χαράζει τα επόμενα βήματά του με σχετική άνεση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr