Πέρα από την έγκριση της αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του Ταμείου που θα αποφέρει ένα δημοσιονομικό κέρδος 150 -180 εκατομμυρίων ευρώ στην έδρα του ΔΝΤ καταγράφηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα που αναμένεται να γίνουν «λιανά» τις επόμενες μέρες και βέβαια να καταγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο λαμβάνοντας τον χαρακτήρα δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.
Ουσιαστικά στην Ουάσιγκτον μπήκε σε μια πολιτική ζυγαριά από τη μια η μερική αποχώρηση του Ταμείου που για την Αθήνα εν όψει και εκλογών αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας κι από την άλλη οι δεσμεύσεις σε σχέση με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αξιολόγηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για ζητήματα που είναι βασικά στην ατζέντα του Ταμείου αλλά και του «σκληρού βορρά», που αρχικά εξέφρασε κάποιες ενστάσεις για την απομείωση της παρουσίας του Ταμείου στην Ελλάδα για να υποχωρήσει όμως στη συνέχεια όταν η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε σχετικά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος σε δημόσιες δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον παρέπεμψε στο φετινό Μεσοπρόθεσμο όπου θα καταγραφεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, που θα πρέπει όμως να επικυρωθεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην κυβέρνηση, κι άρα μετά τις εκλογές. Επίσης όπως ανακοινώθηκε αναμένεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης μια κοινής γραμμής για το θέμα των τραπεζών να γίνει μια κοινή μελέτη για τα μοντέλα που έχουν ήδη τεθεί για τη μείωση της «δεξαμενής των κόκκινων δανείων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση στο αφορολόγητο φέρνει επιβάρυνση περίπου 450 ευρώ το χρόνο στα φτωχά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα όμως στο ίδιο πακέτο εντάσσεται η μείωση του κατώτερου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22%, που είναι σήμερα, στο 20%, αλλά και η ενεργοποίηση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που ουσιαστικά φέρνει δραστική μείωσή της για όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η πίεση που ασκήθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν έντονη με αιχμή το Ελληνικό κάτι που αναμένεται να κυριαρχήσει άλλωστε και στις επόμενες επαφές των θεσμών με την Αθήνα.
Πάντως γα την Αθήνα η έναρξη της διαδικασίας μείωσης της δανειακής παρουσίας του Ταμείου στην Ελλάδα είναι το μείζον όπου κι επικέντρωσε το ενδιαφέρον της. Με βάση αυτό, δε, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες τοποθετήσεις του ήδη από σήμερα θα προσπαθήσει να εγγράψει πολιτικό κέρδος κάνοντας «σημαία» την αποχώρηση του Ταμείου έστω και με ένα πρώτο βήμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr