Στην έκθεση, η οποία αφορά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλα τα κράτη-μέλη του Ταμείου, ουσιαστικά το Ταμείο επαναλαμβάνει τις ίδιες προβλέψεις που είχε κάνει τόσο στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο όσο και συγκριτικά με την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση που δημοσίευσε για την Ελλάδα μέσα στο 2019.
Για πρώτη φορά, προστίθεται στις εκθέσεις του ταμείου πρόβλεψη και για το 2024, τη δεύτερη χρονιά για την οποία η Ελλάδα θα υποχρεούται να εμφανίζει πλεονάσματα άνω του 2% όχι όμως και 3,5%. Για το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,8%. Το Ταμείο είναι πιθανό να αναθεωρήσει τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις τον Ιούνιο μετά και τη δημοσίευση του τελικού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Οι σχετικές ανακοινώσεις, αναμένονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat στις 23 Μαίου.
Βελτιωμένες συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την πορεία του χρέους. Το Ταμείο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 172,2% του ΑΕΠ μέσα στο 2019. Για το 2020, προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 167,3% ενώ για το 2021, το αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται να είναι 160,9%. Το 2022 προβλέπεται ποσοστό 153,8%, το 2023 147,2% και το 2024 143,2%.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή έκθεσή του, το Ταμείο είχε διατηρήσει σταθερή την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 2,4% φέτος, παρότι αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Με τα παραπάνω στη «βαλίτσα» του αναχωρεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αύριο Πέμπτη για την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. Θεωρείται δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει και επισήμως το ελληνικό αίτημα πρόωρης προεξόφλησης μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr