Επίσης, την πολιτική επιλογή της Ελλάδας να θέσει ψηλά στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό την Κυκλική Οικονομία εξήρε ο Daniel Calleja, Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας για την Κυκλική Ανάπτυξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία με την Κυκλική Οικονομία και κυρίως την αυτοπεποίθηση να προχωρήσει μπροστά και να επιτύχει. Συνηθίζουμε να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εσείς σήμερα, εδώ, κάνατε το μισό ταξίδι. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα απόλυτα επιτυχημένο ταξίδι», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί και μία τεράστια ευκαιρία όχι μόνον προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την οικονομία, την εργασία, την επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του πως το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "σήμερα σηματοδοτείται το πέρασμα της Ελλάδας στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς περιβάλλον και περιβάλλον χωρίς ανάπτυξη, ούτε ανάπτυξη χωρίς δημιουργία νέου προϊόντος και νέας εργασίας". Επιπλέον, εισήγαγε μια νέα παράμετρο στη συζήτηση για την Κυκλική Οικονομία, αναφέροντας ότι η Κυκλική Οικονομία και η κλιματική αλλαγή θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου στρατηγικού πλαισίου.
Όπως σημείωσε, το Σχέδιο της χώρας περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις άξονες: μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση και γνώση. «Το 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας είναι μόνον η αρχή, καθώς η ενημέρωση θα είναι διαρκής και κάθε χρόνο θα διοργανώνονται διεθνείς συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Θέλουμε η Κυκλική Οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν, θέλουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλο πλάνο επιβίωσης και προκοπής για τον πλανήτη. Η συμμαχία για το κλίμα είναι η προοδευτική συμμαχία για το μέλλον», είπε.
Στην πρώτη ενότητα του Forum τοποθετήθηκαν οι κ. Γ. Βερνίκος, Πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδας, C. Duran, εκ μέρους του Ισπανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και J. Jonker, Καθηγητής Radbound University Nijmegen.
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Δραγασάκης, έκανε την κεντρική ομιλία με βασικούς άξονες τις νέες πολιτικές και τις χρηματοδοτήσεις για την Κυκλική Οικονομία, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.
Στο στρογγυλό τραπέζι του δεύτερου μέρους, που συντόνισε ο Daniel Calleja, με θέμα τις κεντρικές πολιτικές για τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, πήραν μέρος, εκτός από τον Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλο, οι κ. Α. Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ν. Σαντορινιός, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κ. Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Β. Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Ευάγγ. Καλούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Β. Γούναρης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών καιΙ. Πανιάρας, Πρόεδρος Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Επίσης, παραβρέθηκαν η Κ. Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η Χ. Καφαντάρη, Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Ivan Karic, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος της Σερβίας, Βουλευτές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr