Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν περιθώρια για υποχώρηση των αποδόσεων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Η αποκλιμάκωση αντικατοπτρίζει το ράλι των ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Είναι όμως και απόδειξη της ανθεκτικότητας του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος.
Όχι μόνον η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη, αλλά εμφανίζονται ενδείξεις σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα και προσαρμογής της οικονομίας της. Η όλη διαδικασία υπήρξε απίστευτα οδυνηρή, συνεχίζεται και δεν είναι εγγυημένο ότι μακροπρόθεσμα θα έχει επιτυχία, όμως δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν διαχρονικά. Το πρόσφατο ράλι πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η «δόση» του ενός δισ. ευρώ, αφού κρίθηκε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει την χώρα να δανειστεί με μικρότερο κόστος, βελτιώνοντας περισσότερο το προφίλ του χρέους της, αναφέρει το Bloomberg.
Η προτίμηση των επενδυτών δεν στρέφεται μόνον προς τα ομόλογα. Οι μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις όσο η οικονομία ανακάμπτει και επωφελείται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμά επίσης το Bloomberg. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εκτοξευθεί κατά 23% φέτος, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τον Stoxx 600 και υπερβαίνοντας ακόμη και την Ιταλία. Μέρος των κερδών οφείλεται στην στροφή προς μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ να φθάνει στο 1,9% φέτος, έναντι 0,1% για την Ιταλία και 1,2% για την Ευρωζώνη. Ο δείκτης τραπεζών στο Χ.Α. έχει ενισχυθεί 40% από τις αρχές του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr