Στόχος μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να διαμορφωθεί μια πορεία κανονικότητας που θα οδηγήσει σε μια νέα έκδοση ομολόγου. Πρώτος σταθμός, είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όπου το θέμα της Ελλάδας είναι πρώτο. Ήδη, βέβαια, οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν θετική εισήγηση στους προϊσταμένους τους την Τετάρτη σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Έτσι η έναρξη του οδικού χάρτη για την εκταμίευση των 974 εκατομμυρίων ευρώ είναι πιθανή. Σημειώνεται ότι μετά από θετική απόφαση των υπουργών θα πρέπει να γίνουν σε κάθε κράτος μέλος κάποιες διαδικασίες έγκρισης της απόφασης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό. Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Πάντως ο οδικός αυτός χάρτης έχει και παγίδες καθώς οι θεσμικοί εταίροι της χώρας αναμένουν μια σειρά από δεσμεύσεις για την τεχνική εφαρμογή προαπαιτουμένων να γίνουν πράξη όπως πχ η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων κτλ. Βέβαια δεν υπάρχει διάθεση για "κόντρες" ένεκα ευρωεκλογών και διάθεσης για... καταλλαγή λόγω φόβου της ακροδεξιάς.
Επόμενο, μετά τη δόση, σημαντικό βήμα για την Ελληνική πλευρά είναι η αποπληρωμή δανείων, μέρους ή όλων, του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που σηματοδοτεί και το τέλος της οικονομικής τουλάχιστον σχέσης με τον θεσμό. Μάλιστα κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει σχετικό αίτημα στην εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Μένει βέβαια λίγος χρόνος για την επεξεργασία του αιτήματος και την τελική απόφαση που λόγω της σημαντικής πολιτικής σημασίας της θα πάρει κι επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 9,5 δισ. Παραμένει πάντως θέμα προγραμματισμού για την πορεία του χρέους αν θα πληρώσει τις δόσεις για τα ακριβά δάνεια για το 2019 και το 2020 που φτάνουν σε 3,8 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη δόση του 1 δισεκ., από το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» αλλά κι από τα όσα έχει μαζέψει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Άλλωστε επίκειται και η τρίτη έκδοση ομολόγων φέτος , πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.
Στη συνέχεια σειρά έχει η προετοιμασία για την έκδοση νέου ομολόγου. Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ περίπου 7,5 δισεκ. προγραμματίζεται να αντληθούν φέτος από τις αγορές με τα 5 δισεκ. από αυτά να έχουν ήδη να έχουν ενθυλακωθεί στα ταμεία του κράτους με τις δυο προηγούμενες εκδόσεις. Μετά τις 26 Απριλίου οπότε η S&P αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα μπουν μπροστά οι διαδικασίες με ορίζοντα υλοποίησης της νέας εξόδου τα τέλη της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr