Έτσι το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα καταβληθεί προσπάθεια να κλείσουν οι πολλές εκκρεμότητες σε δευτερογενές δίκαιο (Υπουργικές Αποφάσεις) ώστε να λειανθεί ο δρόμος και να καμφθούν αντιδράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισεκ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, χρημάτων που πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους. Η ημερομηνία της 5ης Απριλίου, οπότε υπάρχει και το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι είναι κομβική, καθώς τότε αναμένεται να ληφθεί πιθανότατα η απόφαση για τη δόση. Πάντως ήδη καταγράφεται , μετά τις «προσαρμογές» που έκανε η κυβέρνηση στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, μια θετική διάθεση ων εταίρων.
Κομβικό όμως ρόλο στην εκταμίευση θα παίξουν και άλλα ζητήματα όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τα σχέδια για την επίτευξη στόχων μείωσης συνολικά των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Πάντως οι επικεφαλείς των θεσμών φαίνεται ότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές στο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία κλείνουν θετικά για την Ελλάδα την έκθεσή τους στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και θα τη διαβιβάσουν στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής.
Παράλληλα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πλαισίου για την πρώτη κατοικία κι εν όψει ευρωεκλογών αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου, η έλευση των τεσσάρων επικεφαλής των θεσμών στην πρωτεύουσα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Έτσι αντί για σήμερα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα έρθουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στην Αθήνα δίνοντας χώρο στα τεχνικά κλιμάκια να ετοιμάσουν το έδαφος αλλά και στο νέο πολιτικό σκηνικό στην Επιτροπή να δώσει τις κατευθύνσεις.
Επόμενο, μετά τη δόση, σημαντικό βήμα για την Ελληνική πλευρά είναι η αποπληρωμή δανείων, μέρους ή όλων, του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που σηματοδοτεί και το τέλος της οικονομικής τουλάχιστον σχέσης με τον θεσμό. Μάλιστα κατά την παρουσία του στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει σχετικό αίτημα στην εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Μένει βέβαια λίγος χρόνος για την επεξεργασία του αιτήματος και την τελική απόφαση που λόγω της σημαντικής πολιτικής σημασίας της θα πάρει κι επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρωστά στο Ταμείο 9,5 δισ. Παραμένει πάντως θέμα προγραμματισμού για την πορεία του χρέους αν θα πληρώσει τις δόσεις για τα ακριβά δάνεια για το 2019 και το 2020 που φτάνουν σε 3,8 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από τη δόση του 1 δισεκ., από το περίφημο «μαξιλάρι ρευστότητας» αλλά κι από τα όσα έχει μαζέψει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Άλλωστε επίκειται και η τρίτη έκδοση ομολόγων φέτος , πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.
Ο αστερίσκος της ανάπτυξης
Αγκάθι πάντως της όλη αυτής προσπάθειας που θέλει να εγγράψει η κυβέρνηση δίνοντας «τροφή» στο μεταμνημονιακό αφήγημα είναι η πορεία της ανάπτυξης. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται η ετήσια έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ +1,82% Γιάννη Στουρνάρα, όπου οι πληροφορίες, παραπέμπουν σε χαμήλωμα του πήχη για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ εκτιμά ανάπτυξη στο 1,8%-1,9%, κάτω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται μέσα στον Απρίλιο με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής να αποφανθεί για την πορεία της εθνικής οικονομίας σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι είναι πολλοί (Brexit) αλλά και οι οικονομίες συνδεδεμένες με την Ελλάδα δείχνουν σημάδια κόπωσης (ευρωζώνη).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr