Ο χαμηλός πήχης που θέτει η ΤτΕ συνδέεται άμεσα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που κατεβάζουν τον αναπτυξιακό πήχη του 2018 σε ρυθμό 1,9% (από 2,1% που ανέμενε η κυβέρνηση για το 2018), αλλά και από μια σειρά νέων δεδομένων στα οποία αναφέρθηκε ήδη ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του. Στοχοποίησε τα πλεονάσματα, τα οποία πρότεινε να μειωθούν ταχύτερα μετά το 2022 (στο 2% του ΑΕΠ, αντί για σταδιακή μείωση στο 2,2% που ισχύει), αλλά και τόνισε την ανάγκη μείωσης των NPLs, των φορολογικών συντελεστών και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.
Πορεία οικονομικού κλίματος για τον Μάρτιο και από το ΙΟΒΕ
Η θέση της ΤτΕ επιβεβαιώνεται από στοιχεία που θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα από τον ΙΟΒΕ για την πορεία του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο. Καταγράφεται στασιμότητα σε χαμηλά επίπεδα στον πρόδρομο δείκτη, που αποτελεί το "βαρόμετρο" για την πορεία του ΑΕΠ, στις 101,3 μονάδες.
Στην ανάλυση των προσδοκιών ανά κλάδο οι καταναλωτές είναι αυτοί που παρέχουν την όποια στήριξη (παραδοσιακά αυτό συμβαίνει προ εκλογών αλλά και λόγω των εξαγγελιών για παροχές, ρυθμίσεις οφειλών κ.λπ.), ενώ σε κρίσιμους τομείς όπως οι υπηρεσίες και το εμπόριο οι προσδοκίες επιδεινώνονται και πάλι.
Ειδικά στο πεδίο των υπηρεσιών παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν μετά τα αρνητικά μηνύματα για τον τουρισμό, ειδικά τώρα με την προοπτική άτακτου Brexit. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από την επίδοση που είχε κατά την έξοδο από το Μνημόνιο τον προηγούμενο Αύγουστο (104,9 μονάδες), ενώ ενδιαμέσως, αντί να ενισχυθεί, υποχώρησε στις 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr