Έτσι, χτες, με δυο αλλαγές περιορίστηκε ο αριθμός των δυνάμει ωφελουμένων από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η μία αφορά το υπόλοιπο δανείου και η άλλη το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, για τα επιχειρηματικά δάνεια που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Όπως, λοιπόν, καθορίστηκε, οι δανειολήπτες για να μπουν σε καθεστώς προστασίας πρέπει να καταβάλλουν το 120% της εμπορικής αξίας της κατοικίας τους με το ερώτημα βέβαια του τρόπου και του χρόνου αποτίμησης της εμπορικής αξίας. Δηλαδή, αν κάποιος έχει ακίνητο εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει υπόλοιπο δανείου ως 120.000 ευρώ. Πέφτει δηλαδή κόφτης μόνο στο ποσό που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όπως καθορίστηκε με τη νέα διατύπωση «η εμπορική αξία είναι αυτή που είχε καταχωρισθεί στα βιβλία της τράπεζας» κάτι που όμως σημαίνει ότι μπορεί η αξία να έχει υπολογιστεί με δεδομένα άλλης χρονικής συγκυρίας στην αγορά. Βέβαια, με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε, ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να αποδείξει ότι η εμπορική τιμή της κατοικίας του είναι χαμηλότερη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα μέσα και τα στοιχεία που θα πρέπει να επικαλεστεί. Επιπλέον υπήρξε «κούρεμα» της αξίας των ακινήτων, για τα επιχειρηματικά δάνεια, στις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 20.000 μπορεί να ενταχθούν στις νέες μνείες προστασίας.
Είναι προφανές ότι τα μηνύματα από τους θεσμούς ήταν αρνητικά για την έγκριση του eurogroup της 5ης Απριλίου σε περίπτωση που το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη παρέμενε στην αρχική του μορφή. Κι αυτό την ώρα που η Αθήνα επιθυμεί τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο να λάβει τα 970 εκατ. ευρώ αλλά και να δώσει σήμα στις αγορές εν όψει νέας εξόδου της σε αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που αναμένεται να αιτηθεί η Ελλάδα θα κυμαίνεται στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ με μια διάρκεια ομολόγου έως 3 έτη.
Βέβαια, πέρα από το άτυπο Εurogroup στο Βουκουρέστι υπάρχει και ένα άλλο χρονικό ορόσημο που επηρεάζει τις κινήσεις τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων από την Ελλάδα, αυτό της αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s στις 26 Απριλίου. Εν τω μεταξύ από Δευτέρα έρχονται οι θεσμοί για να δουν από κοντά αν τα προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και η ολοκλήρωση του πλαισίου για την πρώτη κατοικία έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς και να κλείσουν έτσι τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την τρίτη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr