Επίσης, κριτική ασκείται για το ότι όριο αυτό είναι ανά πιστωτή κι όχι ανά πίστωση. Δηλαδή πολλοί δανειολήπτες που έχουν πάρει και στεγαστικό και επισκευαστικό και ενδεχομένως καταναλωτικό για την κατασκευή πρώτης κατοικίας, ως συνήθως γινόταν, μένουν έξω με οριακά περισσότερα των 130.000 ευρώ δάνεια σε εκκρεμότητα.
Ουσιαστικά καταγράφονται αιτήματα για διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση και άρα της περιμέτρου προστασίας, κάτι που όμως είναι αδύνατο λόγω της πίεσης των θεσμών. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να καλυφθούν περίπου 200.000 δανειολήπτες, ωστόσο μετά τις παρεμβάσεις των θεσμών περίπου 40.000 δανειολήπτες μένουν εκτός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική του μορφή το σχέδιο περιλάμβανε ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια περίπου 11 δισ. ευρώ, ενώ τώρα εκτιμάται ότι περίπου 10 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν εκ των οποίων το 1,5 δισ. αφορούν επιχειρήσεις με ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Πάντως η κυβέρνηση προσπαθεί να καταδείξει ότι είναι μια παρέμβαση με ισχυρό αποτύπωμα. «Είναι μια ρύθμιση, ένα καλό νέο που θα μπει σε πολλές χιλιάδες ελληνικά σπίτια» τόνισε χτες στο Τ/Σ Kontra Live Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απαντώντας στις αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για το ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε και δεν προέβλεψε κίνητρα και για τους συνεπείς δανειολήπτες. Κάτι που όμως το υπ. Οικονομίας και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αφήνει ανοικτό.
Πολλά τα ανοικτά μέτωπα
Τα ανοικτά θέματα βέβαια δεν εξαντλούνται μόνο σε δυνητικές περιπτώσεις παροχής μπόνους στους συνεπείς πληρωτές, αλλά και σε σειρά κομβικών σημείων της ρύθμισης που μένει να διασαφηνιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις. Αυτά τα σημεία και η διαδικασίες με τις ΥΑ (Υπουργικές Αποφάσεις ) ανησυχούν τους θεσμούς που θεωρούν ότι οι ασάφειες αυτές μπορεί να βάλουν προσκόμματα στην επιτάχυνση της όλης επιχείρησης εκκαθάρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι το όλο πλαίσιο θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί στις 30 Απριλίου.
Στο επίκεντρο των θεσμών βρίσκονται θέματα όπως π.χ. ο τρόπος αξιολόγησης των στοιχείων των δανειοληπτών από τις τράπεζες, ο καθορισμός του ύψους της επιδότησης ανά δανειολήπτη από το Δημόσιο, τα κριτήρια επαναξιολόγησης της εισοδηματικής- περιουσιακής κατάστασης των επιδοτούμενων δανειοληπτών, το πώς θα συνδυαστεί το πλαίσιο με τις λειτουργίες των Ειρηνοδικείων, το πώς θα εξελίσσεται η διαδικασία για περιπτώσεις δανειακών υποχρεώσεων απέναντι σε διαφορετικές τράπεζες.
Τέλος υπάρχει και το θέμα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο, αλλά και τι θα γίνει με δάνεια που έχουν πάρει τα funds και μπορούν να πάρουν το bonus της επιδότησης, ή με τους εγγυητές δανείων.
Είναι προφανές ότι η δουλειά τώρα αρχίζει, μετά την ψήφιση που όπως φαίνεται θα γίνει και με όρους συναίνεσης επί της αρχής τουλάχιστον.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr