Η Επιτροπή, κατόπιν έρευνας που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2014 σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του λεγόμενου συστήματος πολλαπλής συμμόρφωσης δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Επειδή για το ύψος του ποσού του υπολογιζόμενου κινδύνου δεν υπήρχε συμφωνία, η Επιτροπή τελικά εφάρμοσε κατ' αποκοπή και εφάπαξ διορθώσεις, συνολικού ύψους 1.182.054,17 ευρώ.
Κατά της απόφασης αυτής η Ελλάδα άσκησε προσφυγή ακύρωσης, κατά το μέρος που της επιβλήθηκαν οι παραπάνω δημοσιονομικές διορθώσεις.
Στη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι η Επιτροπή ορθώς έκρινε ότι οι επίμαχοι έλεγχοι δεν ήταν αποτελεσματικοί, όσον αφορά τη διακρίβωση της τήρησης όλων των υποχρεώσεων και την τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επιπλέον, τόνισε ότι δεν μπορεί να προσαφθεί στην Επιτροπή ότι δεν αιτιολόγησε επαρκώς την προσβαλλόμενη απόφαση, ούτε ότι παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Γενικό Δικαστήριο καταλήγει ότι η Επιτροπή δεν υπέπεσε σε πλάνη εκτίμησης όσον αφορά τη δημοσιονομική διόρθωση λόγω αδυναμιών στην ανάλυση κινδύνου και ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να εκθέσει αναλυτικότερη αιτιολογία σχετικά την απόρριψη των προτάσεων υπολογισμού και των στοιχείων που προσκόμισαν οι ελληνικές αρχές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr