«Αν το πλάνο ήταν να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο δραστήρια και εξωστρεφής, τότε το πλάνο απέτυχε» σχολίασε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η ελληνική οικονομία δεν είναι σήμερα διαφορετική, απλώς μικρότερη από ό,τι πριν από 10 χρόνια» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα πηγή ανησυχίας είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ και οι εξαγωγές δεν καταγράφουν τις απαιτούμενες επιδόσεις. Τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η ένταση των εξαγωγών όμως όχι η αξία τους - καθώς οι επιχειρήσεις προτιμούσαν να εξάγουν με χαμηλές τιμές παρά να μην εξάγουν, εξήγησε. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο αυτό έχει αλλάξει όπως είπε, γεγονός που φείλεται ενδεχομένως σε αύξηση της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους, καθώς και στο γεγονός ότι ίσως τώρα αρχίζουν και επιδρούν οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών.
Είπε ακόμη πως το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται μετά το καταστροφικό, όπως το χαρακτήρισε, πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ ενισχύεται και η εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Σημείωσε δε πως αυτό συμβαίνει κάθε φορά πριν από τις εκλογές, καθώς ο καταναλωτή έχει την προσδοκία ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μετά τις εκλογές.
Ωστόσο όπως προειδοποίησε αυτά δεν είναι αρκετά, ούτε η επιστροφή στην κανονικότητα είναι «καλά νέα». Και τούτο γιατί η οικονομία της κατέγραφε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πριν από την κρίση. Η οικονομία πρέπει να αλλάξει και να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις σημείωσε.
«Σε κάθε περίπτωση, ελληνική παραμένει μια εξαιρετικά κλειστή οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει» διεμήνυσε, προσθέτοντας πως το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αδύναμο στην κινητροδότηση προς τους ασφαλισμένους οι οποίοι επιβαρύνονται με εξαιρετικά υψηλές εισφορές. Τόνισε δε ότι Ελλάδα κατέχει επίσης ίσως το πιο αδύναμο σύστημα εκπαίδευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr