«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά το momentum των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι (downside risks) αυξάνονται» αναφέρει το ΔΝΤ, φωτογραφίζοντας το προεκλογικό κλίμα και την πλειοδοσία υποσχέσεων που καταγράφεται.
Επίσης επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων.
Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τις δικαστικές αποφάσεις και το αποτύπωμα που αυτές μπορεί να έχουν στην υλοποίηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές το πόσοι είναι οι δικαιούχοι των αναδρομικών, αλλά και το τι θα γίνει με την επιδίκαση από το ΣτΕ της συνταγματικότητας του Νόμου Κατρούγκαλου.
Το ΔΝΤ, δε, καταγράφει ένα σενάριο όπου το πρωτογενές πλεόνασμα- σε ταμειακή βάση- θα υπολειπόταν κατά 1,3% μεσοσταθμικά από τους στόχους της περιόδου 2019- 2024.
Ειδικά, το Ταμείο υπολογίζει ότι η επιδίκαση αναδρομικών στις προσφυγές επί των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του 2012, θα κοστίσει στον Προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 2,4 δις ευρώ στοιχίζουν τα αναδρομικά για τα Δώρα στο Δημόσιο. Επίσης υπάρχουν κι αλλά 400 εκατ. ευρώ από διάφορες διεκδικήσεις που εκκρεμούν. Έτσι η «σούμα» από τις δικαστικές αποφάσεις μπορεί να ανέβει στα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και το ετήσιο κόστος στον Προϋπολογισμό από την επαναφορά των δώρων κτλ. Αυτό μπορεί να κοστίσει ετησίως γύρω στο 0,2% του ΑΕΠ, αλλά σε συνδυασμό με άλλες διεκδικήσεις, ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 0,8% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα επίσης με το Ταμείο οι εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ, θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό από το 2021 με 0,4% του ΑΕΠ, ενώ οι καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων που είναι 2,1 δις ευρώ φέτος και 1 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια θα φέρουν κι άλλη δημοσιονομική πίεση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και την απόδοση των δόσεων.
Επιπλέον το ΔΝΤ εστιάζει στις επιπτώσεις από τις πρόσφατες αλλαγές στα εργασιακά.
Η βασική ένσταση του Ταμείου αφορά την ανταγωνιστικότητα. Όπως αναφέρεται η παραγωγικότητα είναι οριακά αυξημένη παραγωγικότητα (0,3%), ενώ η ανεργία, ειδικά στους νέους, παραμένει υψηλή κι άρα η αύξηση του κόστους εισόδου στην αγορά εργασίας που έγινε με τις αλλαγές αυξάνει και τον κίνδυνο φτώχειας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr