«Η κρίση έχει διαφορετικές εξηγήσεις και σκοπιές. Εμείς τη συνδέουμε άμεσα με την ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών. Ακόμα και το ότι το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνθηκε τόσο από τα «κόκκινα» δάνεια έχει άμεση σχέση με την πολιτική επιλογή. Η κρίση αυτή οδήγησε πολλούς ανθρώπους να στραφούν προς την αριστερά», είπε.
«Ως κυβέρνηση είχαμε μια σχετικά θετική πορεία. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια θετική εξέλιξη πριν από 6 μήνες. Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα αλλά έγιναν κάποια βήματα», πρόσθεσε.
Για την Ευρώπη ανέφερε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε κάποιους κινδύνους τους οποίους καλούμαστε άμεσα να αντιμετωπίσουμε, ώστε «να έχουμε μια Ευρώπη αναπτυσσόμενη και στην οποία θα αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή συνείδηση».
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε ότι «προσπαθούμε να θεραπεύσουμε το πρόβλημα. Από πλευράς μας κάνουμε μία προσπάθεια νομίζω με επιτυχία να αντιμετωπίσουμε ένα μέρος των κόκκινων δανείων, αυτών που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η πρόταση που έχουμε επεξεργαστεί μαζί με τις τράπεζες έχει το εξής χαρακτηριστικό: βοηθάει τη λαϊκή κατοικία να μην τη χάσει ο δανειολήπτης και ταυτόχρονα τις τράπεζες με έσοδα που θα προέρχονται από τη δόση που υποχρεούται να δώσει ο δανειολήπτης μαζί με την επιδότηση που προσφέρει το κράτος».
Για τα αποτελέσματα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας διαπίστωσε ότι «Όταν πληρώσει τη δόση κανονικά ο δανειολήπτης, θα αυξηθούν τα έσοδα των τραπεζών και θα μειώνονται σταδιακά τα «κόκκινα» δάνεια. Σαν κυβέρνηση έχουμε στο στόχαστρο την προσπάθεια να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα με το τρίπτυχο-συνεργασία-συναπόφαση-σχεδιασμός να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
Για τα κριτήρια του νέου πλαισίου, ο Υπουργός Επικρατείας άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, ενώ φάνηκε αισιόδοξος ως προς την κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή της πρότασης αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr