«Εγώ θα σας προσγειώσω στο ρεαλισμό γιατί όλα αυτά τα ωραία θέλουν χρήματα και έχουμε κρίση. Θα σας μιλήσω για την επιστροφή στα Bαλκάνια που με πάθος επιχειρήθηκε να εξοβελιστεί. Λησμονούμε πως μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα. Προηγουμένως μίλησαν για τις πολυκατοικίες, τις οποίες έκανε ο Καραμανλής για να ξεφύγει η Ελλάδα από την φτώχεια ανεξάρτητα από τα αισθητικό κόστος», σημείωσε.
Επισήμανε πως η εισοδηματική υποχώρηση που γνωρίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι χωρίς συνέπειες και πως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να πάψει να μας απασχολεί. «Η Σλοβενία μας έχει αφήσει στο κατά κεφαλήν εισόδημα ενώ μας πλησιάζει η Βουλγαρία» τόνισε. Θα αφήσω τους οικονομικούς δείκτες και θα μιλήσω για δείκτες κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ με βάση αυτό το δείκτη. Το μόνο αισιόδοξο είναι το προσδόκιμο ζωής. Η απόσταση που μας χωρίζει από όλες τις χώρες διευρύνεται συνεχώς.
Ο κ . Κωνσταντίνος Κωστής εξήγησε πως οι μικρές οικονομίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε κατάσταση εσωστρέφειας καθώς το ίδιο το μέγεθος τους επιβάλλει εξωστρέφεια. Στο ταξίδι που πραγματοποίησε στο χρόνο για να συνδέσει το τότε με το σήμερα, υπενθύμισε πως από το μετά το 1974 η Ελλάδα διανύει την ευρωπαϊκή της περίοδο και πως μετά το 1989 η Ελλάδα επιδιώκει να αναλάβει ένα ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η χώρα μας δείχνει να επιστρέφει σε ένα παρελθόν μακρινό και πως ο «βαλκανικός εφιάλτης είναι εδώ» υπενθυμίζοντας μας τον όρο slowbalisation, η εποχή βραδύτητας της παγκοσμιοποίησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr