Ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι «το Οικονομικό Φόρουμ έχει υπερβεί κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει θεσμός». «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το Φόρουμ αυτό στρέφεται στο μέλλον», συνέχισε.
Ο κ. Παυλόπουλος επέλεξε το θέμα της τεχνολογίας που σχετίζεται με τη φετινή θεματική και προχώρησε σε μια ανάλυση σχετικά με την τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή «Ο εικοστός αιώνας θα περάσει στην ιστορία ως ο πιο κρίσιμος αιώνας κυρίως λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης αντιφατικών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά.
Η ανάλυσή του επικεντρώθηκε στο «πόσο επιπόλαια αντιμετωπίσαμε την τεχνολογία στο παρελθόν και στη θετική ή αρνητική χρήση της στο μέλλον».
Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην τεχνοφιλία και την τεχνοφοβία». «Ζούμε την εποχή μιας προχωρημένης τεχνολογικής επανάστασης με άλλα χαρακτηριστικά και άλλους κινδύνους», πρόσθεσε.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «Ο υπολογιστής, μέσα από την πορεία εξέλιξης των αλγορίθμων, αλλάζει εκτός από την οικονομία και το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Το πεδίο της τεχνολογίας και της τέταρτης φάσης της βιομηχανικής επανάστασης που βιώνουμε τώρα μας ξεπερνά και εμάς τους ίδιους, αλλάζει τελείως τον τρόπο ζωής μας».
«Το πόσο απέχει ο παράδεισος του διαδικτύου από την κόλαση πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε» είπε ο κ. Παυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «αυτό ακριβώς δημιουργεί την αβεβαιότητα στη ζωή του ανθρώπου. Ο φόβος της αποκατάστασης του ανθρώπου από τη μηχανή», χωρίς, όπως είπε, να είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στην αβέβαιη προοπτική των ανθρώπων για το μέλλον. Στους παράγοντες της αβεβαιότητας πρόσθεσε την οικονομία και την κλιματική αλλαγή.
«Δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη αυτή την αρνητική πλευρά της τεχνολογίας που συνθλίβει τον άνθρωπο και την αξία του και ο οποίος οδηγείται σε περιθωριοποίηση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε ποια εποχή ζούμε», κατέληξε.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr