Με ένα κείμενο που ενέκρινε, με 34 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές, η Ειδική αυτή Επιτροπή, δεν πρότεινε τίποτα επί του πρακτέου η την λήψη άμεσων μέτρων για το χτύπημα του οικονομικού εγκλήματος, παρά περιορίσθηκε να «διεθνοποιήσει» το πρόβλημα (σ.σ λες κι’ αυτό ήταν άγνωστο) και να ζητήσει την δημιουργία νέων οργανισμών (sic), τόσον στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, για την βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ του πλήθους των εμπλεκομένων αρχών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το κείμενο, θα τύχει της έγκρισης της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, στην δεύτερη Σύνοδο της του ερχόμενου Μαρτίου αλλά, όπως επισημαίνεται, με την έγκριση των πορισμάτων αυτής της Ειδικής Επιτροπής, η «βαλίτσα» για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ, πάει πολύ μακριά και ουσιαστικά αποτελεί ένα, ακόμη, ευχολόγιο, για την μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, ζητάνε από την Κομισιόν να επεξεργαστεί αμέσως πρόταση για μια ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αστυνομία και να συστήσει έναν κοινοτικό οργανισμό προστασίας από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.!
Ζητάει, όμως, και από τον ΟΗΕ, να συστήσει ένα παγκόσμιο φορολογικό όργανο, αδιαφορώντας για το πότε αυτό μπορεί να συσταθεί και τι αρμοδιότητες θα έχει.
Διαπιστώνει αυτό που ξέρει και ο τελευταίος πολίτης της ΕΕ και κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, που υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, σε
επτά χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Κάτω Χώρες) , που εμφανίζουν χαρακτηριστικά φορολογικού καταφυγίου και διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.
Συνεχίζοντας δε να αραδιάζει «φρέσκα» νέα η Ειδική αυτή Επιτροπή, θεωρεί ότι οι χρυσές βίζες και τα διαβατήρια είναι προβληματικές και πρέπει να καταργηθούν σταδιακά και ανακαλύπτοντας την «πυρίτιδα», διαπιστώνει ότι, η πολυπλοκότητα των φορολογικών συστημάτων οδηγεί σε νομικά κενά και ότι οι πολυμερείς και όχι οι διμερείς φορολογικές συνθήκες αποτελούν τη μελλοντική πορεία.
Για το τι μπορεί να γίνει άμεσα, προκειμένου να εμποδισθεί το οικονομικό έγκλημα στην ΕΕ και να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, η Ειδική αυτή Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έχει τίποτα επί της ουσίας να προσθέσει.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr