Πάντως υπό την πίεση των ημερομηνιών εξόδου στις αγορές με πιθανότατα 10ετές ομόλογο εκτιμάται ότι τελικά θα υπάρξει η σχετική επίσπευση και το διάδοχο πλαίσιο του ν. Κατσέλη θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τραπεζικές πηγές ακούγονται γκρίνιες σε σχέση με αλλαγές, «πανωγραψίματα» σε κριτήρια, που εξετάζει η κυβέρνηση στο αρχικό συμφωνηθέν πλαίσιο.
Ουσιαστικά οι τράπεζες θεωρούν ότι η κυβέρνηση υπό την πίεση του πολιτικού κόστους και της ανάγκης συμπερίληψης στη ρύθμιση, όσο γίνεται περισσότερων δανειοληπτών, λοξοκοιτάζει ακόμη και αύξηση στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των 250.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή και στον υπολογισμό των 130.000 ευρώ ως συνολικό ύψος δανεισμού του οφειλέτη. Επίσης άλλο ένα θέμα έχει να κάνει με το αν οι έχοντες καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει δικάσιμο θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση με το νέο καθεστώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Παράλληλα συζήτηση γίνεται και για το πώς θα αξιολογούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση καταθέσεις , μετοχές, ομόλογα, εισπραττόμενα ενοίκια, ή άλλα ακίνητα. Θεσμοί και τράπεζες πιέζουν να λειτουργούν ως φρένο σε όποιον επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο, την ώρα που η κυβέρνηση φέρεται να τα αντιμετωπίζει όχι ως «κόφτη» αλλά ως στοιχεία που στο παζάρι με την τράπεζα για τη ρύθμιση του δανείου θα λειτουργούν βοηθητικά.
Μποτιλιάρισμα στα Ειρηνοδικεία
Στο μεταξύ με την ασάφεια ως προς το νέο πλαίσιο πολλοί δανειολήπτες τρέχουν να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη καταθέτοντας αιτήσεις σε όλα τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των αιτήσεων σε καθημερινή βάση είναι αυξημένος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά τις 19 Φεβρουαρίου ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 150 καθημερινά. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Αθηνών κατά την παραλαβή του φακέλου δεν δίνουν ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης λόγω φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να προσέρχονται εκ νέου για να παραλάβουν την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Εκτιμάται ότι το τελευταίο δεκαήμερο της παράτασης του Νόμου Κατσέλη ο αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει τις 1500 μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 160.000 είναι οι αιτήσεις υπαγωγή στο ν. Κατσέλη. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 είχαν ζητήσει την προστασία του νόμου 134.929 ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, 12.586 κατατέθηκαν από 5.364 το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr