Στο πλαίσιο αυτό το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήδη έχει τεθεί υπόψη των θεσμών κι αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις για να προωθηθεί το σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή. Μάλιστα στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και άλλες ρυθμίσεις που έχει στο «συρτάρι» της η κυβέρνηση όπως οι 120 δόσεις για τα Ταμεία η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Παράλληλα οι θεσμοί είναι σε διαβούλευση με την ελληνική πλευρά ώστε να προωθηθεί σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων μέσω των οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV). Το σχέδιο αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση της «δεξαμενής» των μη εξυπηρετούμενων δανείων κι ανοιγμάτων των τραπεζών.
Επιπλέον στην έκθεση οι θεσμοί, μετά από σχετική ανάλυση των δεδομένων, θα καταγράφουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα άλλα μεγάλα θέματα όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, Εγνατία) μέχρι τις αλλαγές στον ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Ο τόνος που θα δοθεί για όλο το φάσμα των εκκρεμοτήτων στην έκθεση των θεσμών θα δίνει τον έναυσμα για την εκταμίευση ή μη της δόσης, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα χρήματα αυτά έστω κι αν φαντάζουν λίγα και μπορεί να προστεθούν στα 2,5 δισ. ευρώ από το πρόσφατο 5ετές και να κατατεθούν προς αποπληρωμή τμήματος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ή για αναχρηματοδότηση του ομολόγου Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα οφείλει 9,5 δισεκ. στο Ταμείο. Από αυτά ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, εξετάζει να αποπληρώσει τα 5 δισεκ. ευρώ που έχουν υψηλό επιτόκιο (4,9%) και να εξασφαλιστεί ένα σημαντικό οικονομικό όφελος από τη διαφορά με το επιτόκιο, που έχει αυτή τη στιγμή «κλειδώσει» η Ελλάδα για το 5ετές (3,6%). Πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει μέρος των ακριβών δανείων καθώς στα λεφτά της έκδοσης του 5ετόύς, εάν προσθέσει πόρους από το «μαξιλάρι» θα αυξηθούν τα επίπεδα χρέους της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις αγορές.
Πάντως στο φόντο της έκθεσης των θεσμών η Αθήνα εξετάζει τα επόμενα βήματα στην πορεία επιστροφής στις αγορές. Ο βασικός στόχος είναι η έκδοση 10ετούς ομολόγου, που είναι το βασικό βαρόμετρο για τη διαμόρφωση της νέας καμπύλης χρέους. Σήμερα η το επιτόκιο του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται σε τιμές κάτω από το 4%. Εναλλακτικά εξετάζεται έκδοση 7ετούς ομολόγου, ως ένα επόμενο επίπεδο μετά το 5ετές και πριν το 10ετές, ενώ τέλος δεν αποκλείεται και η όχι βέλτιστη επιλογή του ανοίγματος για παράταση του ομολόγου Σαμαρά του 2014, που λήγει μέσα στον Απρίλιο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr