Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Πάτρα ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, για το μέλλον της βιομηχανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο Στέργιος Πιτσιόρλας, «το γεγονός ότι το μοντέλο οικονομίας μας αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση, οφείλεται αφ' ενός στο ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν το πρόβλημα και αφ' ετέρου στο ότι κράτος και ιδιώτες επενδύουν πια περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα στην έρευνα την καινοτομία, δηλαδή έχουμε μπει σε ένα δρόμο πάρα πολύ παραγωγικό».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το 2019 θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί και να αντέξει τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ανταγωνιστές της στο διεθνές εμπόριο, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τις αναδυόμενες οικονομίες».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για να μπορέσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ευρωπαϊκή στρατηγική».
Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε, «πρέπει να κάνουμε πολλά και στην Ελλάδα», προσθέτοντας: «Είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και επομένως θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση. Βγαίνοντας λοιπόν από τα μνημόνια, πρέπει ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε και τη νέα μας στρατηγική, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πολύ μεγάλες προκλήσεις».
Επανερχόμενος στο θέμα της εξωστρέφειας, ο Στέργιος Πιτσιόρλας είπε ότι «έχουμε μία πολύ μεγάλη στροφή προς την εξωστρέφεια, αφού βλέπουμε ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν αυτό το διάστημα σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο» προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «έχουμε και μία στροφή στην έρευνα και στην καινοτομία, καθώς και στις δαπάνες για την έρευνα - που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, αφού το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας που οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για την έρευνα ξεπέρασαν τις δαπάνες του δημόσιου τομέα».
Ακόμη, ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών, για αυτό και υπάρχει απόφαση να δημιουργηθεί στο υπουργείο μία υπηρεσία, η οποία θα συγκεντρώνει καθημερινά παρατηρήσεις και προβλήματα από κάθε μία συγκεκριμένη επιχείρηση. Εάν δεν μπορέσουμε να εντοπίσουμε όλες τις παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr