Προς στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των διοικήσεων των τραπεζών, χειρίζεται «πολιτικά» το θέμα προτάσσοντας ένα σχέδιο με υψηλά όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και γενναία «κουρέματα». Το όλο σχέδιο πάντως που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα, Αλέκου Φλαμπουράρη δε συναντά την αποδοχή των τραπεζών, που το αντιμετωπίζουν ως ένα δούρειο ίππο «κάλυψης» στρατηγικών κακοπληρωτών. Μάλιστα από το όλο σχέδιο, όπως αναφέρεται, τηρούν αποστάσεις και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που φέρονται, με βάση και τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή, προβληματισμένοι για το πώς ένα «γαλαντόμο» για τους δανειολήπτες σχέδιο όπως αυτό που είναι στα σκαριά, θα βοηθήσει την προσπάθεια διαχείρισης της μεγάλης δεξαμενής των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως ο Α. Φλαμπουράρης, που χειρίζεται το όλο θέμα, επέλεξε να το χειριστεί πολιτικά και να προτάξει τις γενναίες αυτές ρυθμίσεις καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δεν προχώρησαν στην κατάθεση των στοιχείων που ζητούσε η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια αλλά στην υποβολή ενός «αυστηρού» πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν προστασία για ακίνητα από 70.000 ως 100.000 ευρώ ανάλογα με τα δεδομένα κάθε οικογένειας, αυστηρές προϋποθέσεις (σχέση υπολοίπου δανείου- αξίας ακινήτου, εγγεγραμμένες προβλέψεις) για μειώσεις δόσεων και κουρέματα δανείων . Στον αντίποδα η κυβέρνηση στο τραπέζι έχει σχέδιο για:
• προστασία α' κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250.000 ευρώ, όριο που ισχύει οριζόντια για όλους
• "κούρεμα" δανείων ακόμη και 30%
• συνυπολογισμός των δαπανών διαβίωσης (για 4μελή οικογένεια είναι γύρω στις 21.000 ευρώ) στον υπολογισμό των ποσών για ρυθμίσεις στη δόση δανείου που καταβάλλονται στις τράπεζες αλλά και τα συνεισφοράς του δημοσίου. Δηλαδή για όποιον δεν μπορεί, θα έρχεται το Κράτος να επιδοτεί τη δόση
Πάντως με το σχέδιο αυτό ερώτημα κομβικό είναι το πώς θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό το όλο κονδύλι για την επιδότηση, που φαίνεται να υπερβαίνει τα διαθέσιμα 150- 200 εκατ. Ευρώ, κάτι που θα ξεκαθαρίσει με την παροχή στοιχείων από τις τράπεζες.
Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί παράλληλα να προωθήσει και συνολικά το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ταμεία, με ξεχωριστές πλατφόρμες κάτι που δημιουργεί την αντίδραση των θεσμών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr