Όπως αναφέρεται στο Reporter.gr η Συμφωνία των Πρεπσών έχει προσδώσει πόντους στην Ελλάδα διεθνώς και «φτιάχνει» κλίμα που εκτείνεται και στην οικονομία, καθώς δείχνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να γυρίσει σελίδα συνολικά και να παίξει ρόλο στην περιοχή. Επιπλέον σε σχέση με τις δεσμεύσεις των αμερικανικών τραπεζών, που όσο Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα, τις υποχρέωνε να την κατατάσσουν σε βαθμίδα D (Default) και να μην τοποθετούνται σε ομόλογα, αναφέρεται ότι πλέον δεν ισχύουν. Από τα τέλη του χρόνου η Ελλάδα «άλλαξε πίστα» ανεβαίνοντας 9 βαθμίδες. Άρα μια μεγάλη δεξαμενή επενδυτών, που «κοιτά» και το πολιτικό κλίμα, μπορεί πλέον να τοποθετείται στις ελληνικές αξίες. Εξ ΄ ου και η ποιοτική αναβάθμιση των αγοραστών του 5ετούς, όπου καταγράφηκε μείωση των hedge funds προς όφελος των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Με τη στήριξη των έξι αναδόχων τραπεζών επενδυτών μειωμένου ρίσκου, σύμφωνα 4,5 δισεκ. ευρώ από τα 10,5 δισεκ. προήλθαν από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Βέβαια το επιτόκιο είναι ένα σημαντικό κίνητρο καθώς είναι το πιο επικερδές, προερχόμενο από χώρα που τελεί κάτω από μια απόλυτη ασφάλεια χρέους για τα επόμενα χρόνια, ειδικά τα επόμενα 5. Το επιτόκιο, πάντως, υποδηλώνει και το πόσο δύσκολο είναι η σταδιακή εμπέδωση όρων κανονικότητας στη σχέση με τις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι η Πορτογαλία στην τελευταία έκδοση δεκαετούς πέρα από το πλήθος των προσφορών κλείδωσε επιτόκιο 1,684%, παραμένοντας σταθερά κάτω από το 2% το τελευταίο διάστημα ενώ για το 5ετές το επιτόκιο είναι κάτω από το 0,5%. Βέβαια η Πορτογαλία κατάφερε να ενταχθεί στο QE και αυτό ήταν κλειδί, δείγμα το ότι το κόστος ευκαιρίας για τη μη συμπερίληψη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν τεράστιο. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο αγκάθι των τελευταίων χρόνων, που θα μπορούσε αν έλειπε να έχει αλλάξει πολλά στην πορεία της οικονομίας.
Στο φόντο αυτό ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η σχεδιαζόμενη έκδοση μέχρι τον επόμενο Μάιο της έκδοσης του 10ετούς που είναι και το βαρόμετρο για τη στάθμιση της σχέσης με τις αγορές. Το θέμα είναι σε ποια πολιτική και διεθνή συγκυρία θα ενταχθεί μια τέτοια κίνηση αλλά και σε ποια συμφραζόμενα κινήσεων της ΕΚΤ. Πάντως ο Ντράγκι δείχνει τάση χαμηλών επιτοκίων κάτι ιδιαίτερα θετικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr