Παράλληλα με την έξοδο η κυβέρνηση «φορτσάρει» και σε επίπεδο «επιστροφών» στην κοινωνία με πρώτη την κίνηση για αύξηση του κατώτατου μισθού που γίνεται σήμερα με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επόμενες κινήσεις θα είναι οι αποφάσεις για τις ρυθμίσεις δόσεων για οφειλές, το άνοιγμα των διαφόρων χορηγήσεων επιδομάτων (ενοικίου κτλ).
Στο μέτωπο της επιστροφής στις αγορές φαίνεται ότι όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υπάρξουν ποιοτικές προσφορές, με μεγάλη διασπορά αλλά και μικρή συμμετοχή των παικτών «υψηλού ρίσκου», που έχουν έκθεση σε αναδυόμενες αγορές.
Αντίθετα επιδιώκεται η προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών κάτι που μπορεί να πιστοποιήσει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πλέον έχει μπει στο στόχαστρο επενδυτών που βλέπουν «μακριά» πέρα από βραχυπρόθεσμα κέρδη. Είναι ενδεικτικό ότι προηγούμενη έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, η συμμετοχή των υψηλού ρίσκου επενδυτών ήταν στο 32%. Βέβαια τέτοιου είδους είναι οι περισσότεροι επενδυτές που επιλέγουν χώρες με πιστοληπτική ικανότητα ανάλογη με της Ελλάδας. Άρα μια μείωση της συμμετοχής στο ομόλογο προς όφελος των πιο «θεσμικών» επενδυτών μπορεί να δώσει πόντους στην προσπάθεια ολικής επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα και στην αντίστοιχη έκδοσης 10ετούς ομολόγου, σε βάθος χρόνου, που αποτελεί και τον στρατηγικό στόχο. Άλλωστε το 10ετές είναι αυτό που δίνει τον τόνο για τη «διείσδυση» της χώρας στις διεθνείς αγορές. Σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς είναι στο 4,77%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η έκδοση θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 και 2 δις ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείεται να δοθεί ένα είδος premium σε ποιοτικούς επενδυτές. Τούτων δοθέντων μια απόδοση επιτοκίου στο 3,6- 3,65% μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr