Σημαντική μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων πέτυχαν στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου οι ελληνικές και κυπριακές συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συνολικά οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τους κατά 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η πρόοδος αυτή ενδέχεται να απειληθεί από την προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2019. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στον ισολογισμό τους κατά 4,55 δισ. ευρώ, στα 90,04 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για το επίπεδο των ΜΕΔ στην Ευρωζώνη. Ο λόγος των κόκκινων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες περιορίστηκε στο 43,36%, από 44,81% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2018. Ο λόγος ΜΕΔ ως προς το σύνολο χορηγηθεισών δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μακράν ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη.
Η μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το διάστημα αυτό οφείλεται στην πώληση πακέτων δανείων σημαντικού ύψους (η Εθνική πούλησε πακέτο καθαρού ύψους 2 δισ. ευρώ, όσο και η Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς πούλησε πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ) και στη διαγραφή άλλων ΜΕΔ.
Πολύ σημαντική ήταν η μείωση των κόκκινων δανείων που πέτυχαν οι κυπριακές συστημικές τράπεζες στη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου, με το ύψος τους να περιορίζεται στα 7,43 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου (ποσοστό 20,68%) από τα 13,25 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου (ποσοστό 29,22%), σε μεγάλο βαθμό χάρη στην κρατικοποίηση της Συνεργατικής και στη δημιουργία «κακής» τράπεζας με υψηλό κόστος για το κυπριακό δημόσιο.
Καλή ήταν και η επίδοση των ιταλικών συστημικών τραπεζών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2018, καθώς μείωσαν τα κόκκινα δάνεια στα 153,36 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,35%) από τα 158,97 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,73%). Συνολικά οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στα 627,7 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου (ποσοστό 4,17%) από 657,1 δισ. ευρώ στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2018 (ποσοστό 4,4%). Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα επηρεαστεί η μείωση των ΜΕΔ στην Ευρωζώνη από τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της οικονομίας της. Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα της ΕΚΤ προέβλεψαν, χθες, επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 1,5% το 2019, ενώ πριν από τρεις μήνες είχαν υπολογίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%. Για το 2020 προέβλεψαν ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, από 1,6% που προέβλεπαν νωρίτερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr