Στην αναφορά που δημοσίευσε μετά την επίσκεψη των θεσμών το ΔΝΤ καλεί το οικονομικό επιτελείο να καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστεί εφόσον οι δικαστικές διεκδικήσεις συνταξιούχων και η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλέσουν «σοκ» στα δημοσιονομικά.
Κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας του Ταμείο καλεί την Αθήνα να βρει μετρά που θα διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, ζητώντας αύξηση της «ευελιξίας» ως αντιστάθμισμα για την επικείμενη κατάργηση του υπoκατώτατου μισθού και για μισθολογικές αυξήσεις που «υπερβαίνουν» την παραγωγικότητα.
Μία ακόμα δυνατότητα, αναφέρει, είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών, με απώτερο στόχο να περισταλεί το εργασιακό κόστος.
Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.
Το ΔΝΤ καλεί επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάζει το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να «διευκολύνει» την χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών συμβιβασμών για οφειλέτες.
Οι αναλυτές του Ταμείου δεν εναντιώνονται στα σχέδια για ενδεχόμενη χρήση κρατικών πόρων για την εγγύηση «κόκκινων» δανείων, όμως υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθεί ενδελεχώς η επίπτωση τέτοιου μέτρου στους δημόσιους ισολογισμούς.
Η έκθεση των θεσμών για την δεύτερη μετα-Μνημονιακή παρακολούθηση αναμένεται τον Φεβρουάριο και θα εστιάζει στα 16 μέτωπα που δεν έχει κλείσει η Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr