Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής «ατζέντας», ξεκινούν οι συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων επί των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από 16 δράσεις. Σε 6 από αυτές εντοπίζουν κάποιες εκκρεμότητες, όπως η μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο μηδενισμός των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Εγνατία) , η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ και οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.
Ένα επιπλέον θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι κι αυτό των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, κάτι που έχει εν όψει κι εκλογών καυτό πολιτικό θέμα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθεί κατά 5-10% και μαζί με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τον κόσμο της εργασίας. Ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν επιτρέπουν γενναίες αυξήσεις και συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» και ζυγισμένες κινήσεις. Συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεωρεί θετική μια κίνηση αυξήσεων ζητούν οι όποιες αυξήσεις να μπουν στη βάσανο των οικονομικών ισορροπιών με όρους βιωσιμότητας και όχι προεκλογικών πομφολύγων.
Πάντως σε μια κρίσιμη πολιτική εβδομάδα λόγω Συμφωνίας των Πρεσπών οι θεσμοί θα δουν από πρώτο χέρι μέχρι την Παρασκευή πώς διαμορφώνεται το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στη χώρα, Μετά την παρουσία του θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG), για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρχές της επόμενης εβδομάδας και επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση από την οποία εξαρτάται η αποδέσμευση της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ, που εμπεριέχεται στο πακέτο των μέτρων του χρέους. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 11η Μαρτίου. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr