Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στην χθεσινή έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει τη σταθεροποίηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας που συνοδεύεται από τη σταθερή επίδοση του προϋπολογισμού και την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, που λειτουργούν ως αντίβαρο απέναντι στο υψηλό φορτίο του εξωτερικού και δημόσιου χρέους καθώς και στη δύσκολη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον εύθραυστο μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης και τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων.
«Παρά το μεγάλο χρέος της κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο προνομιούχα προφίλ χρέους μεταξύ των χωρών που αξιολογούμε από πλευράς ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ προβλέπεται ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2019, με τη βοήθεια της ανάκαμψης του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, από το 2019 έως και το 2022, θα βρεθεί στο 2,4%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς και στην αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ βελτιωθούν και οι συνθήκες στον κλάδο των τραπεζών, τότε η ανάπτυξη μπορεί να λάβει νέα ώθηση.
Ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου. Δεδομένου ότι το 2019 είναι επίσης έτος αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, θεωρείται πολύ πιθανή η κλιμάκωση της πόλωσης του πολιτικού τοπίου τους επόμενους μήνες. Κατά την άποψη της S&P, αυτό εγείρει τον κίνδυνο, τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του δικαστικού συστήματος και περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Είναι επίσης πιθανό, ενόψει εκλογών, να καθυστερήσει μια πιο αποφασιστική λύση στην κατεύθυνση της μείωσης των NPLs των τραπεζών.
Για τη μείωση των NPEs των τραπεζών, η Standard & Poors επικαλούμενη την εμπειρία χωρών όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Κύπρος, εκτιμά ότι η ταχύτερή μείωσή τους μπορεί να μην είναι εφικτή χωρίς μια πιο αποφασιστική προσέγγιση και την ανάμειξη πρόσθετης κρατικής στήριξης.
Το θετικό outlook σηματοδοτεί, σύμφωνα με την S&P, την πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εντός των επόμενων 12 μηνών, στον βαθμό που η οικονομική της ανάκαμψη θα δείξει στοιχεία ενδυνάμωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα είτε εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας από πλευράς κυβέρνησης, είτε σημαντικής μείωσης των NPEs/NPLs στο εξαιρετικά μειωμένης δυναμικής ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και της άρσης των τελευταίων τμημάτων των capital controls.
Μείωση των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με την εκκρεμότητα δικαστικών αποφάσεων σχετικών με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει λόγο αναβάθμισης της αξιολόγησης.
Το outlook θα μπορούσε να μεταστραφεί σε «σταθερό», σύμφωνα με τον οίκο, εάν, σε αντίθεση με τις προσδοκίες του, υπάρξει ακύρωση ήδη εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων ή εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ισχνότερη του αναμενομένου, γεγονός που θα αδυνάτιζε τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr