Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια «εκτεταμένη παροχολογία της προεκλογικής περιόδου είναι πιθανό να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019 και εάν συνεχιστεί για ακόμα δέκα μήνες να δημιουργήσει πολλαπλούς κινδύνους κατάρρευσης της οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι αναλυτές θεωρούν προτιμότερες τις πρόωρες εκλογές πριν την ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο».
«Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται τόσο η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, όσο και το ΧΑΑ με μεγάλες χαμένες για άλλη μία φορά τις τράπεζες», σημείωσε σχετικά με την αγορά και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει φόβος για επιβράδυνση της οικονομίας, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ που παρατηρεί την καμπή του ρυθμού ανάπτυξης από τον Μάιο του 2018 και προβλέπει να συνεχίζεται μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Ουσιαστικά η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε κατάσταση «άπνοιας» σύμφωνα με τον κ.Κορκίδη, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ενώ με τις παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες προδιαγράφεται ένας «νεκρός» επενδυτικός χρόνος.
Την ίδια ώρα είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η ΕΚΤ, φοβούμενη τα «προεκλογικά δώρα» και τη «στάση» των μεταρρυθμίσεων, εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες.
Η πολιτική αναδιάταξη μετά τη βουλευτική μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, είναι βεβαίως στο στόχαστρο των θεσμών. «Η απορία όλων μας είναι κατά πόσο μία κυβέρνηση με ψήφο ανοχής στη Βουλή εμπνέει συνθήκες εμπιστοσύνης στις αγορές. Το συμπέρασμα μας, από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, είναι ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα για πολλοστή φορά βρίσκεται σε κρίσιμο “πολιτικό σταυροδρόμι”. Μακάρι, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αυτός ο εκλογικός κύκλος να κλείσει σε ομαλό κλίμα και να μην μας οδηγήσει ξανά σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr