Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του δρόμου αλλά είναι σε καλό δρόμο για να ανακάμψει». Παρέθεσε ωστόσο ως κινδύνους που παραμένουν, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με συνολικό τρόπο, την πολύ υψηλή ανεργία αλλά και το brain drain, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πιέσεις που δέχονται οι αγορές ομολόγων.
Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τέσσερις προκλήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα:
1. Το πρώτο είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ειδικά των επενδυτικών συνθηκών. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα διενέργειας της ιδιωτικοποίησης και στην εφαρμογή του σχεδίου του Υπερταμειου.
2. Στο τραπεζικό πεδίο έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Επισήμανε ότι είχε συζητήσεις προηγουμένως μέσα στην ημέρα με εκπροσώπους ελληνικών τραπεζών. Ανέφερε επίσης ότι είναι ενθαρρυντική η πρόοδος που έχει γίνει από το 2015 μέχρι σήμερα αλλά ακόμα απομένεουν πολλά να γίνουν.
3. Το τρίτο πεδίο είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης αλλά και του δικαστικού συστήματος. Θεωρεί ότι έχει μειωθεί επαρκώς το μέγεθος του δημόσιου τομέα, κατά 25% τα χρόνια των μνημονίων. Πρόσθεσε ότι τώρα η έμφαση πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Επίσης επισήμανε ότι η οικονομία θα ενισχυθεί αν γίνει πιο ισχυρό το δικαστικό σύστημα.
4. Το τέταρτο μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής όπως ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη και ότι η ενίσχυση του τομέα υγείας πρέπει να είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες.
«Όταν τελειώνει το πρόγραμμα δεν σταματάμε, δεν αφήνουμε το ποδήλατο στην άκρη, συνεχίζουμε να κάνουμε πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, οι επόμενες εβδομάδες ενόψει ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών θα είναι καθοριστικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr