Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία, βαθμολογημένη με «Β», «Η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Όταν ήρθε στο φως η μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας το 2009, πυροδότησε μία οικονομική καταστροφή, που απείλησε ολόκληρη τη νομισματική ένωση. Ωστόσο ορισμένοι λένε πως ο πόνος άξιζε τον κόπο», αναφέρει σχετικά το Bloomberg.
Αντίστοιχη βαθμολογία («Β») συγκέντρωσαν και χώρες όπως οι Πορτογαλία , Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία.
Αναλυτικά, στους τομείς ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, έλεγχος του πληθωρισμού, εργασιακό κόστος μετά την κρίση, ανταγωνιστικότητα μετά την κρίση και βαθύτερη ολοκλήρωση η Ελλάδα παίρνει ένα «Α», ενώ «Γ» κατέκτησε στις κατηγορίες δυνατότητα δανεισμού, προ κρίσεως ανταγωνιστικότητα, αύξηση παραγωγικότητας, επιλογές δημοσιονομικής πολιτικής και προ κρίσεως εργασιακό κόστος.
Οι κορυφαίοι
«Α» στο σύνολο έλαβαν η Γερμανία, η Αυστρία, η Φιλνλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Τελευταίοι αλλά σημαντικοί
Το χειρότερο βαθμό, «Γ», συγκέντρωσαν οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα. Σε αυτή την περίπτωση το Bloomberg σχολίασε ότι «Η Γαλλία έχει σχέση αγάπης- μίσους με το ευρώ. Σηματοδότησε το τέλος των υποτιμήσεων με τις οποίες συνήθιζε να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και την αρχή μίας περιόδου φθίνουσας ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας», ενώ όσον αφορά στην Ιταλία τονίζει ότι «είκοσι χρόνια ευρώ δεν οδήγησαν πουθενά».
Για την Κύπρο, η έλλειψη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και η σχέση της με την Ελλάδα, την εμπόδισαν να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr