Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα εφάρμοσε μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βοήθησαν να γεφυρώσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας και να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.
Ωστόσο, σημείωσε πως παρόλο που οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εντυπωσιακές, η χώρα μας είναι ακόμη πίσω σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες.
Επομένως, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει και τα σημαντικά επιτεύγματα που πέτυχε η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης: «Εχουν υλοποιηθεί μεταρρυθμίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως, στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, την υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια και φορολογική διοίκηση και τον χρηματοοικονομικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη ανταπόκρισης στις συστάσεις μεταρρυθμίσεων, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις σε υφεσιακό περιβάλλον και σε μικρό χρονικό ορίζοντα.
«Πλέον, όλοι κατανοούν μετά από την εφαρμογή τριών προγραμμάτων στήριξης, ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο status quo. Ελπίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να υπάρξει σταθερή στήριξη στις μεταρρυθμίσεις μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα λάθη του ΔΝΤ
Ο Γιάννης Στουρνάρας άσκησε κριτική και για τη στάση που είχε το ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας, λέγοντας πως το Ταμείο και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, ήταν ο κύριος παράγοντας για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα, πριν “γίνει πιο ρεαλιστικός” στα φορολογικά θέματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr