«Το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με άλλες χώρες της Ευρωζώνης και είναι πρόκληση- κλειδί για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να αποφύγει την επιστροφή στις προ κρίσης πρακτικές, των υπέρμετρων προσλήψεων» σημειώνει στην 66 σελίδων έκθεσή της η Κομισιόν.
Ωστόσο παρατηρεί ότι οι προσλήψεις στη διάρκεια του 2018 δημιουργούν συνθήκες εκτροχιασμού, λόγω του ότι οι αποχωρήσεις είναι λιγότερες από αυτές που είχε εκτιμηθεί. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι από το 2019 και μετά ο κανόνας προσλήψεων- αποχωρήσεων θα χαλαρώσει από 1:3, η Κομισιόν καλεί την Αθήνα να επαναφέρει τις ισορροπίες και να εστιάσει τις προσλήψεις σε τομείς προτεραιότητας.
Ειδικά όσον αφορά στους συμβασιούχους στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θυμίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην υπερβεί τα όρια του 2016. Με βάση, όμως, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, προκύπτει ότι μπορεί να σημειωθεί υπέρβαση κατά 1.270 άτομα. Επιπλέον, σημειώνει ότι το έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, που δεν «μετράνε» στο «ταβάνι», έχει αυξηθεί κατά περίπου 2.500 μέσα στο 2018, πέρα από το stock των 12.298 το 2017. Παράλληλα στην Επιτροπή βλέπουν με προβληματισμό τις αυξήσεις που πήραν υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών.
Κατά την Κομισιόν οι αυξήσεις στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των υπουργείων και ανοίγουν το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από άλλους δημοσίους υπαλλήλους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr