Όπως επισημαίνει η EBRD οι οικονομικοί δείκτες στην Ελλάδα βελτιώνονται με αργούς ρυθμούς. Η ανάκαμψη που άρχισε το 2017 συνεχίστηκε με μέτριους ρυθμούς το 2018, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω του 20% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά παραμένει πολύ υψηλό. Η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει μία ανάσα αλλά δεσμεύει τη χώρα σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει τα μέτρα ελάφρυνσης, που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της μεσοπρόθεσμα.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι προτεραιτότητες για την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:
- Τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων. Αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
- Ενίσχυση των διασυνοριακών σχέσεων: Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική ορθώς αναγνωρίζει, όπως σχολιάζει η EBRD, τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τις γειτονικές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική στην ανάπτυξη διασυνοριακών έργων υποδομών και ενεργειακών project και να άρει τα όποια εμπόδια στο εμπόριο.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων: Το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει να επιδείξει κάποιες επιτυχίες, παρά τις καθυστερήσεις, που κρατούν πίσω ζωτικής σημασίας εισροές κεφαλαίων. Ξεχωρίζει όπως σημειώνει η διαδικασία για την πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ, η αξιοποίηση του Ελληνικού και η παράταση της παραχώρησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για την Εγνατία. «Αυτά τα έργα ωστόσο έχουν συναντήσει και σοβαρές καθυστερήσεις, κάποιες φορές εξαιτίας συνθηκών πέραν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο τραπεζικός κλάδος
Για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα η EBRD σημειώνεται πως επιβαρύνεται ακόμη από το υπερβολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μια σειρά εργαλεία και με βάση του στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση στοιχεία Ιουνίου 2018, ο δείκτης NPLs διαμορφωνόταν στο 32,8% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφωνόταν στο 47,6%. Ο όγκος των NPEs έχει υποχωρήσει πλέον του 17% από τα υψηλά του Μαρτίου 2016.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η μείωση των NPEs προκλήθηκε κυρίως από πωλήσεις, ενώ αυξάνεται και η χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές και την απομάκρυνση νομικών και τεχνικών εμποδίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr