Αυτή είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, που ναι μεν δηλώνει ότι θεωρεί πως πρέπει να εφαρμοστούν από τα συμφωνημένα, αλλά από την άλλη μεριά σημειώνει πως ο ρόλος του στην Ελλάδα είναι πλέον συμβουλευτικός και τις αποφάσεις παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Δεν μπορώ να προσδιορίσω το δημοσιονομικό χώρο του 2019, γιατί δεν είμαστε σε διάλογο για αυτό», ανέφερε σε ερώτηση αναφορικά με τα προνομοθετημένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-20 και τα περιθώρια μη εφαρμογής τους.
Γενικότερα πάντως σημείωσε πως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτές είναι «βαθιές μεταρρυθμίσεις», αλλά παρέπεμψε για τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς παρ’ ότι οι θέσεις του έχουν αυξημένη απήχηση. «Δεν είμαστε σε θέση να έχουμε γνώμη για βραχυχρόνια θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις τράπεζες και ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, επίσης ο Π. Τόμσεν ξεκίνησε την απάντησή του με τη διατύπωση « δεν εμπλεκόμαστε στο διάλογο». Συμπλήρωσε όμως πως στο τραπεζικό σύστημα παραμένουν ορισμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα πολύ υψηλά κόκκινα δάνεια.
Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% το 2019
Στο μέτωπο των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει πλέον στο 2,4% (οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,5%) το 2019 με το ΔΝΤ να είναι ίσως για πρώτη φορά πιο αισιόδοξο ακόμα και από την Κομισιόν, που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2%.
Ανοδικά αναθεωρημένες είναι άλλωστε και οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης του 2020 στο 2,2% (από 1,8%), ενώ για φέτος ο πήχης μπαίνει στο 2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr