Χτες μάλιστα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι απέφυγε μεν να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα για ενδεχόμενη παράταση, μιλώντας στο συνέδριο «Capital+Vision 2018», αλλά έστειλε σαφές μήνυμα για το τι πιστεύει η ΕΚΤ. «Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Έχουν υιοθετηθεί αλλαγές που θα βοηθήσουν, όπως η άρση του απορρήτου ή πρόβλεψη για την ευκαιριακή συμπεριφορά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να πάμε μπροστά κι όχι πίσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε πρέπει να ανατρέψουμε τα επιτεύγματα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ»
Μάλιστα χαρακτήρισε το ερώτημα για ενδεχόμενη παράταση ως «δύσκολο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων, πολλές από τις οποίες είναι οπορτουνιστικές. Υπάρχουν στοιχεία ότι ακόμη και στους πλειστηριασμούς υπάρχει περιθώριο οπορτουνισμού» τόνισε με νόημα το στέλεχος της ΕΚΤ.
Πάντως μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της ΕΤΕ τόνισε, αναφερόμενος, στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων ότι «είναι πολύ δύσκολο θέμα. «Η στρατηγική είναι να πάμε και με καρότο και μαστίγιο . Με κίνητρα με μειώσεις χρέους εάν συμφωνήσει ο δανειστής. Εάν δε βοηθήσει τότε βγάζουμε το μαστίγιο» είπε ενώ ανέφερε ότι «συχνά βρίσκουν οι άνθρωποι τρόπους να ξεφύγουν από τις δημοπρασίες. Υπάρχουν βελτιώσεις αλλά το μαστίγιο δε λειτουργεί τόσο καλά συχνά».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr