Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων με τον μηνιαίο ρυθμό των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα βάλει τέλος στις αγορές, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την επανεπένδυση των τίτλων που έχει αγοράσει για εκτεταμένο διάστημα και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την ρευστότητα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά επισήμανε πως συνεχίζουν να συμβαδίζουν με μια ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης και με σταδιακά αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι υποτονικός αλλά ενισχύεται και ότι οι εγχώριες πιέσεις στο κόστος αυξάνονται. Ο υποκείμενος πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα προς το τέλος του έτους και θα αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, ανέφερε. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, εκτίμησε πως τα ρίσκα παραμένουν ισορροπημένα.
O κ. Ντράγκι προειδοποίησε παράλληλα ότι παραμένουν οι ανησυχίες για τον προστατευτισμό στο εμπόριο, την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και την μεταβλητότητα.
Αναφερόμενος στην Ιταλία τόνισε ότι το θέμα είναι δημοσιονομικής πολιτικής και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Σημείωσε επίσης ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεβαίνει. Αυτή η πραγματικότητα, όπως είπε, περιορίζει τα περιθώρια για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική.
«Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ιταλία, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.
Ερωτηθείς εάν ο τερματισμός του QE θα εντείνει την πίεση στην Ιταλία, θύμισε ότι ενώ η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και όχι της Ελλάδας, το spread των ομολόγων των δύο χωρών έχει κλείσει. «Το τέλος του QE δεν είναι επιλεκτικό μέτρο, που αφορά μία συγκεκριμένη χώρα, αλλά εργαλείο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» ξεκαθάρισε.
Όσον αφορά το Brexit, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η λογική και να υπάρξει συμφωνία πριν την έξοδο της Βρετανίας της κοινότητας. Σημείωσε πάντως ότι εάν συνεχιστεί η απουσία λύσεων στις διαπραγματεύσεις όσο αυτές πλησιάζουν στο τέλος τους, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα σκληρό Brexit. «Δεν θα έκανα λόγο για μεγάλο κίνδυνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά για χρηματοπιστωτική αμηχανία» κατέληξε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr