Ειδική μάλιστα προσπάθεια καταβάλλεται για όσους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους κι έχουν αφήσει οφειλές.
Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» για όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα ταμεία και την εφορία αυτή την στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από το Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Από τους ελεύθερους επαγγελματίες «αρκετοί που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη, αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν, γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους παρείχε την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με "κούρεμα" και σε 120 δόσεις», όπως είπε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σχέδιο ρύθμισης προβλέπει:
- Επέκταση για τη χρήση του 2017 και πρόβλεψη για 120 δόσεις, ενώ εξετάζεται το αν ια συμπεριληφθούν και οφειλές της τρέχουσας χρήσης, οι οποίες εκτιμάται ότι ως το Δεκέμβριο θα έχουν φτάσει στα 10- 11 δις ευρώ
- Ελάχιστη καταβολή (δόση) 50 ευρώ
- «Κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις και τόκους. Είναι πολύ πιθανόν το μέγεθος του «κουρέματος» να κλιμακώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
- Ανοικτό όριο οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση
- Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται με βάση τη συνάρτηση ύψους οφειλής- περιουσιακής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείονται οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα ή καταθέσεις πολλαπλάσιες του χρέους τους. Σημειωτέον ότι στον Εξωδικαστικό, για οφειλές ως 20.000 ευρώ δεν ισχύει ο λόγος χρέους/περιουσιακής κατάστασης.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, ετοιμάζει την επιχειρηματολογία της ώστε να μπορέσει να η νέα ρύθμιση να μην αντιμετωπίσει την άρνηση των θεσμών, όπως στη περίπτωση των 100 δόσεων. Έτσι έχει ετοιμάσει μια ατζέντα με επιχειρήματα όπως:
- Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχει εξωδικαστικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών
- η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δε θεραπεύει το κενό για περιπτώσεις που μισθωτός π.χ. έχει οφειλές πέρα από το δημόσιο σε τράπεζες, όπως μπορεί να κάνει μια τυχόν διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού
- Θα υπάρξει μνεία για τα περιουσιακά κριτήρια κι έτσι δε θα μπορέσουν οι κατέχοντες να υπαχθούν στη ρύθμιση όπως στην περίπτωση των 100 δόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4.000.000 πολίτες χρωστάνε περίπου 182 δις στην εφορία, άλλα 35 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν και «κόκκινα» δάνεια.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr