Ουτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα έρχεται τρίτη (μετά την Βουλγαρία και τη Ρουμανία) σε ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ενώ, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν φτώχεια, ένδεια και κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα, αυξήθηκε από το 2008 μέχρι το 2017, την στιγμή που σ’ όλη την ΕΕ, μειώθηκε.
Όπως διαπιστώνει η Eurostat, σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017 που έδωσε χθες στη δημοσιότητα .
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2017 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού συνολικά το 34,8% του πληθυσμού, δηλαδή 3,7 εκατ. άνθρωποι, έναντι του 28,1% το 2008.
Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2017 στο 20,3%, δηλαδή στους 113 εκατ. ανθρώπους, όταν τα επίπεδα αυτά το 2008 βρίσκονταν στο 23,7%.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, επίσης σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 20,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 21,1%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 15,6% του πληθυσμού.
Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,9% για τις συνθήκες φτώχειας, 6,9% για τις συνθήκες ένδειας και 9,3% για τον κίνδυνο ανεργίας.
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (38,9%) και η Ρουμανία (35,7%).
Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (12,2%), η Φινλανδία (15,7%), η Σλοβακία (16,3%), η Ολλανδία (17%), η Σλοβενία, η Γαλλία (17,1%) και η Δανία (17,2%), η Σουηδία (17,7%), η Αυστρία (18,1%) και η Γερμανία (19%).
Η μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr