Στο μεταξύ επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το Μνημόνιο. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν.
Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε μετά το Eurogroup ότι στις 15 Οκτωβρίου περιμένει ένα κανονικό Προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι «σενάρια» όπως αυτά που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.
Αισιοδοξία στην κυβέρνηση
Την αισιοδοξία του, πάντως, για την μη περικοπή των συντάξεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι δύσκολο για τους πιστωτές να πουν σε μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να κοπούν οι συντάξεις. Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο «δεν πρόκειται να πει ποτέ μπράβο και συγχαρητήρια» διότι η περικοπή των συντάξεων «ήταν δικό του παιδί και μπορεί να το αγαπάει ακόμα». Το μέτρο της περικοπής το επέβαλε το ΔΝΤ. Μας εκβίασαν γιατί ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά το Ταμείο δεν μπήκε. Αυτά είναι πλέον ιστορία, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στα αντίμετρα (επιδόματα ενοικίου, δράσεις για οικογένειες κτλ) τόνισε ότι αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα εφαρμοστεί ένα μέρος από αυτά. «Αντί να γίνουν όλα σε δύο χρόνια θα γίνουν σε τέσσερα» αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Ήδη ένα από αυτά, τα οικογενειακά επιδόματα, εφαρμόζονται από την περασμένη χρονιά, ενώ το επίδομα στέγασης θα εφαρμοστεί από την 1-1-2019 και θα δίνεται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.
Τα χρονικά σημεία
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα παρουσιάσει δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την εφαρμογή του μέτρου. Όπως είπε άφησε να εννοηθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης του μέτρου καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τα έχει χαρακτηρίσει δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικού. Πάντως μετά τις εκλογές στη Βαυαρία στις 15/10 η Αθήνα θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού με ένα σενάριο για τις συντάξεις, ενώ το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα των εκδόσεων ομολόγων. Όπως είπε οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο για την Ιταλία και την Τουρκία αλλά και για πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αυτό την ώρα που η Αθήνα εξετάει σύμφωνα με πληροφορίες σενάρια εξαγοράς μέρος του ακριβού χρέους που έχει σε ΕΚΤ και ΔΝΤ με κεφάλαια από το αποθεματικό των 24,1 δις. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr