«Είναι ένα σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τα ιδια τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στη διεθνή εικόνα της χώρας μας», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε «ενώ τα τελευταία χρόνια η κυβέρνης της ΝΔ μας μιλά συνεχώς για την ανάγκη αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, στο παρασκήνιο επαιζαν παιχνίδια τζόγου με τα Ταμεία και τα αποθεματικά τους».
Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες εκφράσεις αδικούν τις δυνατότητες της Ελλάδας. Αυτή η χώρα εχει άλλες δυνατότητες, άλλες προοπτικές κι εμείς είμαστε δεσμευμένοι, εγγυόμαστε τις άλλες λογικές, που δεν εχουν σχέση με αυτά τα οποία γράφονται στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης».
Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση της επιτήρησης, η οποία, όπως δήλωσε, είχε ως αποτέλεσμα το διεθνή διασυρμό της χώρας, ενώ ανέφερε ότι το «απόσταγμα» της επιτήρησης δεν είναι τίποτε άλλο, παρά υψηλότερος ΦΠΑ, αγρια περικοπή των δημοσίων δαπανών, επενδύσεων, υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας, μηδενικές πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο τέλος της ομιλίας του, παρέθεσε τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησής του ως εξής:
Πρώτος στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται στη γνώση και την πράσινη οικονομία. Η οικονομία θα έχει ως στόχο τη μεταλλαγή της σε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι φθηνής, ανασφάλιστης και ανειδίκευτης εργασίας. Δεν θα μιλάμε μόνο για σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά για ένα νέο αναπτυξιακό άλμα, θεωρώντας ότι η παιδεία είναι κρίσιμο ζήτημα για να γίνει το άλμα. Και έκανε αναφορά μόνο στο ρόλο του δημόσιου πανεπιστήμιου, χωρίς καμία αναφορά σε μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, τον οποίο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε και οραματικό, είναι η κοινωνική συμφωνία η οποία θα κατοχυρώνει την κοινωνία της αλληλεγγύης και θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Επίσης, όπως τόνισε, το κράτος οφείλει να εγγυηθεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή τη βιωσιμότητα και την τριμερή χρηματοδότηση. Και πρόσθεσε ότι η αφσάλιση είναι ένα εγγυημένο συλλογικό αγαθό και όχι ατομική υπόθεση του καθενός.
Ο τρίτος στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους με ισχυρή περιφέρεια. Θα υπάρξει νέα διάρθρωση της χώρας με λιγότερους και ισχυροτερους δήμους. Πρόκειται, τόνισε, για μια μεγάλη και δύσκολη τομή, η οποία, όμως, είναι απολύτως απαραίτητη για να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο της πρωτοπορίας.
Α. Σταμέλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr