Παγκοσμίως, έξι δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από την ανεπαρκή προστασία των ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων. Μόνο 758 εκατομμύρια άνθρωποι, το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, απολαμβάνουν επαρκή προστασία για τα καλλιτεχνικά τους έργα, τις εφευρέσεις και την ιδιωτική τους περιουσία. Τρεις χώρες, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία που αντιπροσωπεύουν το 0,25% παγκοσμίως, έχουν πετύχει τον υψηλότερο βαθμό προστασίας των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Διεθνής Δείκτης Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων για το 2018.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν από την 1η θέση παγκοσμίως ως προς την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη 2η έναντι της Φινλανδίας, η οποία ξεπέρασε επίσης και τη Νέα Ζηλανδία για να κατακτήσει την 1η θέση συνολικά του Δείκτη (8,69). Ο Δείκτης είναι επίσης η πρώτη δημοσίευση που αξιοποιεί τον πρόσφατα ανανεωμένο Δείκτη Δικαιωμάτων Ευρεσιτεχνίας που ανέπτυξε ο καθηγητής Walter Park στο American University.
Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα είναι ένας ισχυρός ενδείκτης της οικονομικής επιτυχίας και της πολιτικής σταθερότητας. Ο γνωστός οικονομολόγος Hernando De Soto δήλωσε: “τα συστήματα με αδύναμα δικαιώματα ιδιοκτησίας όχι μόνο δεν επιτρέπουν στις οικονομίες να αντιληφθούν το τεράστιο κρυφό κεφάλαιο των επιχειρηματιών τους, αλλά τους στερούν και άλλα οφέλη όπως καταδεικνύουν οι ισχυροί συσχετισμοί στον φετινό Δείκτη: την ατομική και οικονομική ελευθερία, την πρόσληψη της διαφθοράς, τον κοινωνικό ακτιβισμό, μέχρι και την δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, για να ονομάσουμε μόνο μερικά”.
Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα είναι αναγκαίο συστατικό κάθε ευημερούσας και ελεύθερης κοινωνίας. Φέτος η έρευνα περιλαμβάνει συσχετισμούς με 23 οικονομικούς και κοινωνικούς ενδείκτες, μεταξύ των οποίων και 9 που αφορούν συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό εμπόριο όπου καταδείχθηκαν κάποιες από τις ισχυρότερες σχέσεις που έχει επιδείξει ποτέ ο Δείκτης - υπογραμμίζοντας πως τα δικαιώματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα περιορίζονται βάσει φύλου. Ήδη η ανεπαρκής προστασία των ιδιοκτησιακών προβλημάτων δημιουργεί προβλήματα - παρ’ όλα αυτά, η συνιστώσα της Ισότητας των Δύο Φύλων του Δείκτη αποκαλύπτει πως αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική συνεχίζουν να περιορίζουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας αποκλειστικά βάσει του φύλου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η επίδοση της χώρας μειώθηκε κατά 0,12 στο 5,266, γεγονός που την κατατάσσει στην 19η θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και στην 67η θέση παγκοσμίως. Η Ελλάδα ταξινομείται από το ΔΝΤ μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και από την Παγκόσμια Τράπεζα στην κατηγορία των χωρών υψηλού εισοδήματος.
Η νομική και πολιτική συνιστώσα της Ελλάδας σημείωσε αύξηση κατά 0,052 στο 4,999 με επιδόσεις 4,692 στην Δικαστική Ανεξαρτησία, 5,392 στη Νομοκρατία, 5,016 στην Πολιτική Σταθερότητα και 4,895 στον Έλεγχο της Διαφθοράς.
Η συνιστώσα των δικαιωμάτων στην υλική ιδιοκτησία σημείωσε μείωση κατά 0,03 στο 5,160 με επιδόσεις 4,809 στην Προστασία των Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων, 9,269 στην Εγγραφή Ιδιοκτησίας, και 1,403 στην Ευκολία Πρόσβασης σε Δάνεια.
Η συνιστώσα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σημείωσε μείωση κατά 0,38 στο 5,640 με επιδόσεις 5,453 στην πρόσληψη της Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων, 7,766 στην Προστασία των Ευρεσιτεχνιών, και 3,7 στην Προστασία Δικαιωμάτων Αντιγραφής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr